onsdag, juli 26, 2017

Liten odyssé

 - Vi åker, sa vi när vi hade vaknat till på morgonen och funderade över dagen.
Vädret lika underbart som igår. Varmt, vindstilla och en slösande sol.
 - Måste vi ringa, eller ska vi bara överraska, frågade Benke.

Vi valde det senare och drog iväg österut. Mot den vackra Tornedalen. Genom ett blommande Norrbotten, där älgörten breder ut sig i stora fält, vid sidan av den cerise mjölkörten (rallarrosen, almöken, eller vad du nu vill kalla den) och renfana i mängder.

I Kattilakoski två mil norr om Övertorneå stannar vi för att äta lunch. Där fanns en gång en mycket känd krog, som fick pris i flera sammanhang. Sedan gav krögaren upp och flyttade verksamheten till Luleå och den vackra byggnaden på älvens strand stod övergiven några år. Men nu är det full rulle igen.

Vi åt dragen älg (pulled pork, men med älgkött), om du förstår vad jag menar. Vansinnigt gott. Serverades på rieska, kryddad med sting.

Liten promenad på klipporna vid forsen efteråt. Sedan vidare några kilometer till Benkes födelseort Juoksengi, där vi hälsade på hans systerson, som tagit över B:s stuga på älvstranden. Det var dem vi skulle överraska. Men vi blev lika överraskade, för där fanns inte bara värdfamiljen, utan även en bror till B med fru, och en syster till B med man. Rena släktkalaset, även om det finns ett antal syskon ytterligare. (De har varit 11 sammanlagt.)

Flera timmar blev vi kvar innan vi åkte vidare till en av de vackraste byar jag känner till. Svanstein och B:s föräldrars grav, som vi tittade till.

Men sedan fick det bli slut på besöken och vi styrde hemåt i sommarvärmen. Tack och lov för AC i bilen.


Utsikt från Benkes gamla stuga på stranden av Torne älv. På andra sidan ligger Finland.

*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vackert! Och ena molnet gör "tummen upp". ellem

Bert Bodin sa...

@ellem. Haha. Det hade jag inte sett.

Gabrielle RW sa...

Ja, vad lustigt! Precis det såg jag också: tummen upp!
Mycket vacker bild dessutom.

Bert Bodin sa...

@Gabrielle RW.
Värst vad ni damer är observanta. 🤔