torsdag, december 25, 2008

Hur har du det med julen...

.. så här dagen efter? Lite dagen efter, eller bara lite övermätt på skinkan, kanske. För att inte tala om karamellerna, skumtomtarna, knäcken... Alla Alladinlager slukade. Den där fåniga trillingnöten, den ofta kvarlämnade "körsbär i likör", eller den där genomäckliga vita så kallade pärlnougaten, som dykt upp på senare år.

Jo, nog blir det lite för mycket - Lite too much, som det heter nuförtiden.

I radion har vi hört om Helgas natt i alla de varianter. Från Jussi Björling till... jag tror det var gaphalsen Mariah Carey eller någon annan kvasiartist som idag brutalt mördade den fina melodin med sina röstakrobatiska höjningar, sänkningar, och waleningar. Hur det nu stavas. Väljningar,kanske? Jag får då nästan kväljningar.

Det blir liksom lite tomatj.

Tacka vet jag Angelique Kidjo, som gör en av de bästa versionerna. På något afrikanskt språk. Kanske är det beninska. Hon är ju född där. Rakt, utan instrument, bara med en kör. Fint!

Men åter till frågan; hur har du det med julen?

Själv har jag det bra. Lugnt. God mat i lagom mängd. Nyttig sömn både nätter och någon liten stund här och där även dagtid. Mycket välgörande. En liten promenad i det sparsamma dagsljuset. Bär in ved. Eldar. Spelar spel. Läser och löser. Ja korsord alltså. Och tittar på julklapparna, förstås. Gläds åt den externa hårddisken, som uppenbarade sig i ett paket. Skjortan och koftan av dyyyyyyyrt märke i ett annat. Eller åt boken "Kaxiga fåglar" av Brutus Östling. Mästerverk! För att inte tala om den praktiska lilla magneten med inbyggd lysdiod, utdragbar till pekpinne, eller för att plocka upp tappade skruvar i någon springa eller annat trångt utrymme. Ett helt kilo skall den orka med. Vilken skruv!

Och mörkret kommer att ge vika, som Röda havets vågor när Moses skulle återvända efter att ha varit på utflykt, när jag kommer ut i skogen, med min nya supereffektiva pannlampa, med fyra ljusstyrkor samt larmblinkning att ta till om jag sjunker för djupt i snön. Hur nu det skulle gå till i dessa klimatkatastrofdagar. Ja, det är inte klokt vad mycket man behöver.

Det är nästan lite för mycket - Ja, ni vet, lite too......

Så jag stannar här ute i skogen, medan andra dväljs där i stadens brus, på mellandagsrean, bland ledighetströtta självplågare. Eller sale, som det numera plägar kallas. Vi är ju så raaaasande duktiga i engelska i det här landet.

Jag säger bara "god fortsättning".

Eller heter det good contiunation?
*****

Inga kommentarer: