söndag, november 08, 2009

Tornedalsetnofolkpunk

Vilken lördagkväll det blev. Jag visste inte vilka förväntningar jag skulle ha på Tornedalsfesten Galakonsert. Jo, så stod det på biljetten.

Efter diverse upplevelser på stan, de flesta unika förstagångsditon, och middagen på Kulturens Hus-restaurangen, så var det alltså dags att inta stora salen. Alla verkade känna alla i den elvahundrahövdade församlingen. Det vinkades och hälsades mellan bänkraderna. Många återseenden mellan släktingar och gamla kompisar.


Själv är jag ju inte tornedaling och var väl lite skeptisk. Vilket språk skulle talas? Skulle jag kunna hänga med?

Gruppen Jord drog igång det hela. Etno. Vackert, vemodigt till en början. Men snart var hela publiken igång. Gästspel av operasångerskan Carina Henriksson i en av låtarna.

Och just det där blandkonceptet hängde med resten av den långa konserten. Friska takter med oförutsedda och därmed intressanta experiment. USA-aktuella Willy Clay Band först själva, men snart nog med gäst Markus Fagervall. Sedan Markus ensam, med akustisk gitarr, som avlöstes av opera eller romanser med sopranen Carina Henriksson (Näktergalen från Lainio), ackompanjerad av dragspel. Jo - Sant! Respektlöst och överraskande med häftigt resultat.

Sedan blev det rajraj med RajRaj Band. Här blir det ännu mer respektlöst, roligt, svängigt och festligt. Och naturligtvis blandas tillslut alla artister i en slutlig pyttipanna av toner och melodier. Publiken var helnöjd och mina farhågor kom på skam. Mellansnacket var mest på svenska och det meän kieli som pratades kunde jag för det mesta förstå någotsånär. Dessutom hade jag tolk med mig.

Men ett är säkert: Vårt stora län rymmer mycket. Och det är väl inte så konstigt. Vi är ju Sveriges mest internationella, med landgräns till två andra nationer varav ett med en helt annan språkkultur. Här bjuds mångfald och här gäller det att ta för sig.

Det gjorde jag.

Mätta på upplevelser, avböjde vi vissa inviter att gå vidare till Invit, eller Bishops Arms. Istället var vi några som drog hem till oss och avslutade kvällen med champagne och lite god ost och kex.

*****






---

Och när du lika är på gång med att lyssna till norrbottniskt, kan du ju fortsätta med Movits.


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: