måndag, augusti 18, 2014

Färg

Men trots allt, så ger man sig ju ut i markerna även om det regnar och molnen ibland hänger i knähöjd. Några fjälltoppar fick vi aldrig se. Återstår markplan.

Sommaren har varit extremt varm och torr. Även här i norrbottensfjällen. Det märktes tydligt. Jag som vistats i trakterna i stor sett sedan 60 år minst en gång varje höst har alltid kunnat botanisera i blommande växter. Jag har varit med om blommande rönn på en fjällsida i augusti. För att inte tala om mängder av midsommarblomster. Men det var då det.

Nu började rönnen skifta färg. Mot rödbrunt. Björkarna var ännu gröna. De som hade blad, vill säga. I år har nämligen björkmätarlarven kalätit stora områden. Det är en naturlig del av björkens liv här uppe. Fjärilen hör till och kommer i skov. Björkarna återkommer nästa år, trots att de ser mer eller mindre döda ut där de står kala mitt i sommaren.

Några midsommarblomster sågs inte skymten av. Och den stolta tvåmetersblomman Fjälltolta (Cicerbita alpina) stod överallt utan sina blommor. De brukar annars ha sin högsäsong i augusti.

Men det finns ju annat att titta på.


Kvanne

Aldrig någonsin tidigare har jag träffat på vanlig ljung i fjälltrakterna.
 Men den här tuvan var också den enda inom synhåll.


Gråvide, blåbär, hjortron och kråkbär i skön blandning

Rallarrosen passar bra i landskapet. Eller hur?

*****

4 kommentarer:

Lisa sa...

Riktigt fina bilder. Det finns väl inget härligare än att få gå där i fjällen. Där skulle man bo om det var möjligt, och vakna till de vyerna varje morgon!

Kersti sa...

Vilken färgprakt. Rallarrosen lyser verkligen upp. Vackert!

Bert Bodin sa...

Ett fjäll utanför stugknuten vore inte fel.

Bert Bodin sa...

kersti: Ibland nästan otrolig.