söndag, augusti 31, 2014

Summering

Augusti till ända. Det finns många som anser att sommaren är slut, när semestern är över. Stackars satar, som har junisemester då. Jag försöker nog hålla mig till den meteorologiska definitionen. Minst 10 plusgrsder i snitt under dygnet. Det är sommar!

Så har vi det med råge ännu. Det blommar fint på sina håll och dagarna känns varma i den flödande solen som vi välsignas med. 

Den här sommaren har varit perfekt på många sätt och vis. Någon längtan till en medelhavssväng har inte känts. Ännu. Men när jag tittar tillbaka kan jag också konstatera att den varit märklig på andra sätt. Naturen har inte riktigt varit sig lik.

Några exempel:
Här hade jag fem amiralfjärilar vid ett och samma tillfjälle. I fjol!


  • I juni hade vi nästan inga humlor. De brukar annars surra i mängd redan i slutet av maj.
  • Fjärilarna har lyst med sin frånvaro. Bara enstaka individer av ett ytterst fåtal arter. Flera vanliga har inte synts till alls. Till exempel en sådan "banal" art som nässelfjäril. Inte en enda. En, säger en sorgmantel. Inga aurora, inga påfågelöga, inga svärmare. Underligt. 
  • Härom dagen reflekterade jag över att jag inte sett en enda nyckelpiga. Vi som stadigt brukar träffa flera arter.
  • Våra trevliga ödlekamrater har också varit frånvarande. Ödsligt, kan man kanske säga.
Listan kan göras längre, men jag stoppar där.

Jag skyller allt detta på den usla vintern som vi hade. Lite snö. Regn i februari, varvat med kyla. Uselt. Blåbärsriset köldsveddes, ja även lingonljungen och kråkbärsriset lyste rostbrunt hela sommaren på vissa ställen.

Låt oss hoppas på bättring. Sommaren är ännu här. Slutet på den, och hösten blir extra spännande för mig.

Trevlig sensommar!

*****

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nog har vi också mera sensommar än höst. Det är bara runt 5 plusgrader på morgnarna, men under dagen kan det bli 19-20 grader. Och på balkongen blommar det vackrare än någonsin. Ödsligt (kul) lite ödlor även här, men de vanliga röda och svartprickiga nyckelpigorna är fortfarande på bettet.:-)

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Om nyckelpigorna är "på bettet", vet jag inte riktigt om jag vill träffa dem. ;-)