måndag, januari 22, 2018

Erkänn

Nu tycker jag att du ska slå till och bekänna färg du också. Det är alldeles för få som berättat om sitt beroende.

Kom igen!

*****

40 kommentarer:

Thalassa sa...

OK då, jag erkänner. Jag har en ganska svårartad utväxt el liknande på kroppen. Den är starkt rosafärgad och jättesmart. Klarar av att svara på massor av frågor och har blivit oumbärlig - min kära lilla Padda! Som en annan följare nyligen kommenterat gör jag massor med den. Läser sedan rätt många år så gott som allt på den, såväl böcker som dagstidning och tidskrifter. I början för att det var så praktiskt att ladda ned flera böcker inför en resa, men sedan ett par år för att en ögonsjukdom förvärrats och gör det svårt att läsa pappersdito. Jag löser Sudoku, spelar en del spel, fotograferar, läser och publicerar på FB o Instagram, googlar stup i kvarten, beställer biljetter och frysbox. Nå´t jag missat? Säkert!
Puh, men här har du ditt första erkännande - skriftligt och allt: jag är beroende av min iPad!

Bert Bodin sa...

@Thalassa.

Men då anväder du ju din platta. Det är egentligen inte det jag är ute efter, utan fenomenet smartphone som ska vara med överallt.

Men tack för din rapport. 🤗

Monet sa...

Jag har erkänt allt på text lika lång som en A4. Och så krånglar igen din kommentarsfunktion och det kommer inte med. Trött man blir!

Bert Bodin sa...

@Monet.

Men du har ju "erkänt" rätt fylligt i ursprungsinlägget.

Har du verkligen mer på samvetet? 😎😉

Thalassa sa...

Oj då, hoppsan! Slarvigt av mig - hade tydligen redan glömt ursprungsinlägget om just smartphonen. Och så erkänner jag ett beroende som inte ens efterfrågas! Illa, men jag höll mig ju någorlunda inom rätt område i a f. Tänk om jag hade börjat prata om helt andra beroenden... Min iPhone (ja,enligt B ingår jag i ”sekten”) är jag inte så beroende av, och även om den alltid är med ligger den på botten av väskan).

Elisabet. sa...

Bert: jag har redan erkänt för länge sen att jag är beroende av min Ipone. Jag har ingen Ipad - det har pv däremot - och jag känner mig amputerad utan mobilen.
Är jag hemma finns ju min dator med stor och vid skärm, men mobilen är lätt att ha i fickan och det plingar ofta från nåt av barnen och så är det lätt att kolla av vad som hänt.
Ringer gör jag också i den, det är den enda telefon som finns i huset, ja, förutom pv:s mobil, men han kunde lika gärna vara utan, han glömmer alltid var han har den.
Däremot har jag inga hörlurar och lyssnar aldrig i musik i den, mest för att jag har svårt med såna här små snäckor i öronen och det är ingenting jag irriterar mig på, det vill säga att andra går omkring med såna och att människor pratar rakt ut i luften för sig själva, det gör mig inte heller nånting. Som lillflicka pratade jag ofta högt för mig själv när jag var ute.
Det enda som irriterar mig, det är när kunder kommer till kassan och pratar oavbrutet i sin mobil (dom har då sån här grej runt örat, går inte omkring med själva mobilen) och inte ens säger hej, inte en nick, ingenting ..., då tycker jag att det är på gränsen till oförskämt. Men om dom hejar och tittar upp, då gör det mig ingenting. Det blev en lång kommentar - förlåt -.

Elisabet. sa...

Ps. Och så är det ju närheten till sociala medier, förstås! Jag ÄLSKAR att kunna ta del av andra människors berättelser, typ Instagram och "everydayafrica" eller "everydayguatemala"! Det är som en skattkista. Ds.

Bert Bodin sa...

@Thalassa.

Se där! En platta för kommunikation är OK. Hoppas bara att du inte går och pratar med den på stan.

@Elisabet.

Lång kommentar - jaja, jag får väl börja debitera för utrymmet.

Skäms, Elisabet. Långa kommentarer är bara roligt att få.

Den diagnos jag ställer för dig är att du har en rätt mild variant av beroende. Det beror ju förstås på vad man jämför med. Men som du skriver använder du den för kommunikation med barn och släkt. Jag förstår också att du inte är en hörlursberoende och att du åtminstone har telefonen i fickan. Inte framför dig på bordet, eller i handen, när du går omkring i byn. Godkänt, alltså.

:-)

Elisabet. sa...

Nej Bert, det är inte ett milt beroende, det är starkt. Eftersom jag använder den som kamera också, är den alltid med. I Grekland hade jag bokat ett hotell som inte hade wifi ..., det gick det med, men oj, så glada vi blev vid upptäckten av att grannhotellets restaurang minsann hade anslutning :) För att inte tala om hur glad Emil blev! Jag har nyss haft mitt andra morgonsamtal på mobilen, nu återstår att skutta runt på Instagram. Så din diagnos är felaktig, tyvärr ,-)

Anonym sa...

Jag tycker om min telefon och använder den rätt mycket, men umgås jag med någon lägger jag undan den och jag äger inga hörlurar för precis som du vill jag ha koll på min omgivning. Jag törs absolut inte promenera och titta på telefonen samtidigt och kör jag bil så ligger den i fickan eller väskan, aldrig i handen (tycker det är helt sjukt att folk sitter och skriver på telefonen samtidigt som de kör!).
Jag har dessutom ljudet avstängt 99% av tiden.

Jag tycker om Instagram o.d. för det låter mig ha tät kontakt med vännerna som finns lite överallt i landet och världen och är man skruttig som jag orkar man inte umgås i verkliga livet lika mycket längre, men jag blir inte kallsvettig om jag måste lägga ner telefonen en hel dag eller så. :-D

/Ulrika

Anonym sa...

Jag är i princip oberoende, men nu tänkte jag ringa Chinabox och beställa en kyckling Curry.
PV

Bert Bodin sa...

@Elisabet.

Tyvärr. Det blir ingen sjukskrivning. Iväg till jobbet, nu!

Bert Bodin sa...

@PV.

Du är kanske curryberoende.

Det är en annan diagnos.

Bert Bodin sa...

@Ulrika.

Det där låter föredömligt. Du få MVG!

Det där med bilkörning blir ju faktiskt olagligt den 01 februari. Hoppas det gäller för cykel också.

Elisabet. sa...

Bert: den curryberoende använder ytterst sällan sin telefon ., vet lika sällan var han har den och hör inte alltid signalen. På jobbet skulle vi fylla i en lista med viktig telefonnummer etc, om det skulle hända oss nånting. Jag kan säga som så .., att min sambo är inte min närmast anhöriga på den listan. Honom får dom aldrig tag i. Jag tog barnen i stället :)

Bert Bodin sa...

@Elisabet.

Här accepteras bara målsägandens egna uttalanden. Ditt vittnesmål kommer alltså därför inte att beaktas.

Benved sa...

Hej,
jag har alltid telefonen i närheten. När jag inte är hemma (där finns ipad och dator) så använder jag den att :
ringa med, ta emot och ringa samtal.
sms
kolla facebook, instagram och mejl.
surfa med
spela spel tillsammans med barnbarn,
spela spel själv
titta på youtube och film med barnbarn
lyssna på musik - jag har äntligen skaffat mig bra lurar. Speciellt när jag är ute o vandrar.
läsa tidning
fotografera med
stegräknare
och säkert massa annat.
Ja jag sitter även i sällskap o pillar på telefonen. Och det händer ju också att jag läser både böcker o tidningar i sällskap.
Jag använder den säkert mer än de som ingår i en tvåsamhet för de kan ju konversera med varandra.
Det värsta är när den är urladdad.
Var o en må bli salig på sitt viss.
Ha det bra
Eva

Bert Bodin sa...

@Benved.

Uj uj uj uj ....!

Men du får G ändå, när jag tar hänsyn till omständigheterna. Du går ju inte och pratar ljudligt ute på gatorna, eller på en middag i sällskap, om jag tolkar dina utfästelser rätt.

Vad skulle hända om du var på resa, som exemplet i Wolodarskis krönika och din telefon pajade utom räddning?

Rexxie sa...

Jag har alltid (ALLTID) mobilen inom en armslängds avstånd! Använder den sällsynt för att prata i dock eftersom jag inte tycker om att prata i telefon, men facebook, whatsapp, sms, messenger och mail är flitigt använda. Dock försöker jag att undvika att använda den när jag umgås med någon annan... (och aldrig i bilen eftersom jag har en totalt värdelös simultankapacitet).

Bert Bodin sa...

@Benved igen.

Länken ovan blev fel. Här är den rätta.

Bert Bodin sa...

@Rexxie.

Du får betyg G+, förutsatt att du inte sitter vid vägguttaget när den ska laddas.

;-)

Anta Snaque sa...

Jag har inte ens en smartphone. Och ingen padda heller. Min mobil används bara för samtal (något per månad), sms (några per kvartal), och ett och annat foto. Jag är inte med på Facebook, Instagram eller Twitter. Mitt mobilberoende måste skrivas med minustecken före. Men jag har två bra datorer. :)

Rexxie sa...

Den laddas nattetid på mitt nattduksbord ungefär en halvmeter bort...

:-)

Bert Bodin sa...

@Rexxie.

Aj aj ... Nu är du ute på hal is. Är luren påslagen under natten?

Bert Bodin sa...

@Anta Snaque.

Du diskas härmed.

Eller vinner?

Hm!

🤔

Babsan sa...

Är sjukligt beroende av både Iphone och Ipad .Känner mig naken om jag går ut utan tfn.Mycket för stegräknadets skull 🙊Men prrtr eller svarar aldrig när jag sitter i bil,på buss.Jag älskar SMS då jag inte gillar att prata i telefon men så praktiskt med Snapchat Insta.Kan följa barnbarnen i vardagen vilket är total lycka för mig.
Utan Wifi kan det bli kris på landet.Fick stå i skafferiet en helg för få kontakt med routern..
Ja jag är beroende

Bert Bodin sa...

@Babsan.

Jag beklagar.

Men jag tycker inte ditt beroende är så himla allvarligt, ändå. Du verkar ju besitta en del etikett, trots allt.

Elisabet. sa...

Va!!?Du som alltid säger till mig när det gäller ljus och sånt! (Men jag gör likadant ...,-)

Rexxie sa...

Självklart är den påslagen nattetid!

Bert Bodin sa...

@Rexxie.

IG.
Punkt.

Rätt till överklagan föreligger ej.

Anonym sa...

Min iPhone ligger oftast i handväskan som ligger i ryggsäcken. Det gör att jag ofta missar samtal. Men av den anledningen(?) är det inte så många som ringer. Ofta är den urladdade. Det är eg bara på sommaren när vi är i stugan, som jag har koll på den. Jag använder kameran, sms, kollar Fb ibland, ringer. Lyssnar aldrig på musik. Känner mig inte beroende, även om den är bra att ha emellanåt! ellem

Bert Bodin sa...

@ellem.

Verkar välbalanserat.Du får G. 😊

Elisabet. sa...

Benved: I love You! Vilken härligt uppriktig människa du är!

Cecilia N sa...

Min fån är min arbetstelefon. Så den innehåller samtal, sms, mejl, bokningsprogram, internet, kamera, podspelare.
Den innehåller också candy crush och det är väl i det och i surfande avseende som jag kan anses beroende.
Jag har pratsnöre till den vilket gör att jag använder min pendlingstid i bilen till att umgås med vänner som inte finns geografiskt nära.

Elisabet. sa...

Underbart Barbro! Ser för min inre syn hur du står i skafferiet!

Benved sa...

Tack Elisabet det kan man behöva här. Jag måste också erkänna att jag använder telefonen även till att prata i, och tänk också i offentlig miljö! :-)
Men jag gillar att samtala överhuvudtaget, :-)

mossfolk sa...

Hemma är jag sällan på samma ställe som telefonen och därmed halvt omöjlig att få tag på. Däremot kollar jag av och svarar på meddelanden mååånga gånger under en dag och är jag inte hemma kikar jag även på Facebook, instagram, bloggar och nyheter (hemma använder jag paddan).. Är jag ute med barnen är telefonen min huvudsakliga kamera, i bilen spelar jag Spotify från den och eftersom jag har inköpslistan i ”anteckningar” går jag med näsan i skärmen vid varje storhandling. Vidare har jag ju min kalender där (synkad med maken), barnen ringer gärna på FaceTime och storebror brukar låna fonen för att spela spel. Den är också vårt bästa hjälpmedel när vi stödtecknar med lillebror -så fort vi undrar över ett tecken är det bara att slå upp i en teckenspråks-app. Använder även telefonen som gps... och säkert fler saker jag inte kommer på nu.
Så jo, troligtvis beroende, men den är fantastiskt bra till mycket!

Elisabet. sa...

Tänk, det händer här också! 😉

Bert Bodin sa...

@Cecilia N.

Tveksamt där, Cecilia. Tveksamt.

Bert Bodin sa...

@Mossfolk.

Här blir det MVG.

Här utnyttjas de positiva egenskaperna av teknologin på berömvärt sätt, när användaren och den tekniska faciliteten råkar befinna sig på samma plats.

Grattis!