söndag, november 27, 2005

Varför är vi svenskar så'na?

Ludvig Rasmusson tar bladet från munnen och undrar varför vår restaurangkultur skiljer sig från den övriga världens.

Han menar att krögare skulle tjäna mera pengar, genom att satsa på en mer blandad publik, än den ålderssegregerade som nu frekventerar krogarna.

Börja med att hålla snyggt utanför krogen. Skräm inte bort kunderna genom att låta folk stå utanför och röka, slänga fimpar, skräna och skrika.

Ta bort musiken på restaurangen. Ingenstans i Europa vill man lyssna till musik till maten. Man vill prata! Och det gör man. Unga, gamla, tanter, farbröder - alla sitter på krogen, äter gott och snackar. Så icke i Sverige. Här gör man sig icke besvär, om man inte vill komma hem med tinnitus och förlorad röst.

Krögarna skulle tjäna mera pengar på en blandad publik. Folk över 30 spenderar mer än fulla 22-åringar.

Sist men inte minst skulle det bli lugnare på stan om en mognare publik vågade sig ut. Det är ju aldrig så stillsamt här i Luleå, som under sommarens fester, när alla går ut. Mamma och pappa håller till på samma ställen som ohängde sonen. Då blir det ordning. Och ungdomarna gillar det.

Herr Rasmusson klämmer på slutet i med: "Ja, det skulle bli så lugnt, att till och med polisen skulle våga sig ut ur sina bilar och kontor."

Hör hans krönika i sin helhet. Den ligger under de fem sista minuterna i programmet.

Ludvig regerar!

Inga kommentarer: