lördag, maj 06, 2017

Tackade för sig

Det blev en kort visit, som försommaren gjorde igår.

Jo. Solen är kvar. Den klarblå himlen likaså. Men jösses! 15 grader försvann i ett nafs. Igår 18, idag 3.

Lägg därtill iiiiisande nordvindar av friskvindstyp.

Det blir fönstertvätt idag.
Insidan!

*****

6 kommentarer:

Kersti sa...

det blev lite kallare här också även om det fortfarande är betydligt varmare än hos dig. Tänker att på detta sätt räcker våren längre.

Bert Bodin sa...

Rätt, Kersti. Och tänk .... Vi har vårt kvar.
😎

Monet sa...

Du som brukar fundera över språkfrågor: jag har noterat att många på sina bloggar nu använder uttrycket "tacka för sig". Tror jag såg det första gången hos Elisabet i Halland. Vad lägger du in i begreppet? För mig är det som i SAOL, något man gör t.ex när man mer eller mindre tvingas lämna en anställning eller sportdeltagande. Eller, som omskrivning för att mam lämnat detta jordeliv. Ofta kan det också vara med lite besk aknytning.

För mig blir det därför förvirrande att se uttrycket i mera lättsamma termer, men det kanske skett en förskjutning av innehållet som jag missar genom mitt utlandsboende? Vad tror du?

Bert Bodin sa...

Intressant fråga. Men precis som du skriver lägger jag in en lätt beska i uttrycket. Har oftast använt det så, tror jag. Lite som att sjappa ifrån något, lite skämmigt.

Men givetvis ska man t.ex. också uppfostra barn till att tacka för sig, när de får något. Och då i en positiv betydelse.

Monet sa...

Lite skämmigt av försommaren alltså😀. Men tack för svaret, det ligger mera i linje hur jag själv uppfattar det. Men som den skånsk/upplänning jag är har jag aldrig lärt mina barn att tacka "för sig". Bara tacka. Undrar om det kan vara mer norröver man säger så?

Bert Bodin sa...

Har aldrig tänkt på om det är "nordlikt". Men det slår mig att jag och andra, efter att ha suttit och pratat en kväll säger t.ex. "Nä, nu ska jag be att få tacka för mig. Det är ju en dag imorgon också". Utan att det är speciellt skämmigt. Det handlar nog om sammanhang, helt enkelt.