lördag, maj 02, 2009

Sista dagen på havet

Ännu ligger havsisen. En och annan pimpelfiskare trotsar faran och sitter i djupa tankar över sitt borrade hål. Vinterabborre. Kanske är det bara min "fobi" som spökar. Men jag skulle inte våga mig ut på fjärden, utan håller mig nära land. Där vet jag att jag bottnar, om det skulle bära igenom. Det är långgrunt och förmodligen ligger isen på havsbottnen.

En kylig sydvind sveper in. Igår hade vi nordvästliga vindar som gav varmluft över oss till långt in på kvällen. Idag är vinden som sagt sydlig och luften blir kall efter färden över havsisarna.

Men våren är här. Inte den där himlastormande, med vitsippor i backarna. Sådant har vi inte. Men den första krokusen har siktats i skogskanten. Fågelsången däremot är stundtals explosiv. Alla "vårfåglar" verkar ha kommit. Sädesärlan, rödhaken, måsarna, rödvinge- och taltrastarna.

En välkommen gäst är också fiskgjusen, som vi alla år haft som granne. Den har problem i år. Nyårsstormen raserade bostaden. Ingen nybyggnation har synts till. Gjusen ser lite vilsen ut, men vi hoppas på att boet rekonstrueras. Nu gäller det för oss att inte vara alltför nyfikna. Störningar är inte bra.

Jag glädjer mig åt att klimatet visar sin "normala" sida här. I södra Sverige har ju april månad för första gången sedan mätningarna började uppgraderats till sommarmånad. Aldrig tidigare har det varit så varmt så tidigt på säsongen. Helt klart är att klimatet har förändrats. Bra? Dåligt!? Ledsen, men jag är pessimist när det gäller detta.

Vad tror du?

Nästa dag på havet blir i kajak.




*****


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: