fredag, juni 08, 2012

Tradition

Just nu pågår den årliga svenska debatten om var skolavslutningarna ska äga rum.
Oändlig, verkar det som.

Det hävdas från många håll att "av gammal tradition" är det så att skolavslutningar ska äga rum i kyrkan.

Svara gärna på min enkät till höger.
Jag är nämligen nyfiken.

Du får gärna kommentera också.

Själv har jag varit på 1 (en) under min 12-åriga skolgång.

*****

10 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ingen som elev, några som lärare (två ggr per år) och några som förälder (innan de började vara på skolgården istället).

De tre rollerna intogs på tre helt skilda orter.

Elisabet. sa...

Från ettan till nian hade vi avslutning i Malå Kyrka.

Men så blev vi ju som vi blev också ,-)

ElinJ sa...

Från ettan till nian hade även vi avslutning i kyrkan. Det var faktiskt fint, även fast jag inte alls är troende kristen. Faktiskt inte ens konfirmerad. Det var högtidligt, på nåt sätt. Björklövad kyrkport, spelemän (som av någon anledning alltid spelade Äppelbo gånglåt) och en massa fina sånger att sjunga (inte så många psalmer, faktiskt, även om de klassiska smög sig in såklart). Och så var det ju härligt med akustiken.

Även på gymnasiet hade vi avslutningarna i kyrkan - eller om det bara var studenten? Jag minns inte. Men det var fint där med, faktiskt. Mest för att jag gick estetiskt program inriktning musik och att det var så förbannat kul att sjunga i kyrkan och leka med akustiken. Men även högtidlighetskänslan. Jag gillade den.

Senare när jag jobbade lite inom skolan var avslutningarna i gympahallar. Faktiskt inte ens i närheten av lika stämningsfullt och vackert. Även om det såklart är mer neutralt och ingen som påtvingar en någon religion. Lik förbannat var det trist och luktade gammal svett och redskapsförråd, hur mycket de än försökte piffa till det. Och inte kändes det ett dugg högtidligt heller. Mest... Halvtrist och långtråkigt. Och fult. Heh.

Därmed inte sagt att jag tycker avslutningar ska hållas i kyrkan. Jag minns bara tillbaka till de jag varit med om. :)

Elisabet. sa...

Precis det Elin skriver om .., så upplevde jag det också.
Och jag minns Anders första skolavslutning i Mariakyrkan i Ystad .. magnifikt, var ordet!

Mikaela O sa...

Samtliga skolavslutningar, alltså nio, har jag haft i Övertorneå kyrka. I gymnasiet, i Haparanda, hade vi ingen annan avslutning än betygsutdelning. Kyrkan är ju praktisk eftersom den är gjord för att rymma församlingen. Inte många andra lokaler gör det. Kyrkan är dessutom vacker. Jag har varit på andra barns avslutningar, på andra orter, i gympasalar! Väldigt tråkigt. Avslutningen behöver inte vara i kyrkan, men bättre än sporthallar och gympasalar får man försöka hitta. Utöver sommarkänslorna man hade, kändes avslutningarna i kyrkan högtidliga. Jag har svårt att tänka mig hur man kan få samma känsla i en kal gympasal. Förutom lokalen och psalmen Den blomstertid nu kommer, fanns inget religiöst våra skolavslutningar så jag förstår inte debatten. Den blomstertid nu kommer tror jag förresten sjungs även i gympasalar. Är kyrkan ledig, och skolan ligger nära den, så är det en bra plats. Skolor i byar och bostadsområden utan kyrkor har förstås inte lika lätt till kyrkalternativet. Har man själv haft avslutningarna i kyrkan tror jag att man vill att ens barn ska få uppleva samma sak. Det var fint.

Guy sa...

Jag hade som elev aldrig någon avslutning i kyrkan, utom den allra sista när jag tog examen vid folkskoleseminariet i Härnösand. Sedan har det blivit många.

Anonym sa...

Jag kan inte minnas att jag var i kyrkan någon avslutning under alla mina elevår.
Däremot alla avslutningar i Oskarströms kyrka norr om Halmstad när jag jobbade som lärare där. Trevligt och lämpligt kan jag tycka, de religiösa inslagen var inte värre än att man stod ut.
(Eftersom jag inte är troende har jag lite svårt att läsa med i böner och trosbekännelse när jag är i kyrkan. Vilket jag faktiskt är då och då med min kör. Det känns liksom falskt att läsa med när man inte menar det, lite som att trampa på andras tro)
PV

Elisabet. sa...

Nej, men att sitta vid pianot och spela och sjunga med i andliga sånger, det har han minsann inga svårigheter med ... , hälsar Elisabet. Ett faktum är att MEST sjunger andliga sånger ,-)

Elisabet. sa...

"han mest" ska det vara.

Sven Teglund sa...

Vi hade alla våra avslutningar i matsalen! Kyrkan var allt för långt ifrån skolan för att vara ett alternativ.