måndag, augusti 06, 2012

Beach 2012

Vi tog en combo. Lyxkryssning med seriöst innehåll. Det kan man göra här i Luleå på somrarna. I söndags styrdes stäven mot ön Skvalpen i ytterskärgården. Med guide. Känd sådan, nämligen Tomas Öberg som ofta hörs i P1:s Naturmorgon på lördagarna.

Vår guide klättrar iland.
Skvalpen är en sandö, som på grund av att stränderna är extremt långgrunda är svår att angöra. Men på ett ställe funkar det utmärkt. Vår stora båt tar sats och kör upp mot stranden för att släppa av alla 110 passagerare.

Några var mindre intresserade av exkursionen, men en försvarlig grupp drog iväg över sandslätterna tillsammans med guiden. Här skulle skådas växter, geologi, fåglar, flygsandsdyner med mera. Vädret fantastiskt. Disig sol och vindstilla. Hörde du.... Vindstilla!!! Det är nog första gången sedan högtrycket i januari, som luften stått stilla dagtid.

Ön är naturreservat tillsammans med en del andra öar i grannskapet. Skvalpen är dessutom extra skyddad. Landstigningsförbud råder från 01 maj till 31 juli, så vi var den första grupp för säsongen som överhuvudtaget landsteg. Här häckar en del rariteter. Här passerar flyttande arktiska arter på sin väg till och från häckningsplatser betydligt längre norrut. Det var bland annat sådana vi ville försöka få syn på. Men där hade vi inte så stor tur. De häckande vadarna har gett sig iväg redan. De mellanlandande hade inte börjat komma.

Vi såg i alla fall labb (kustlabb), som häckar på ön. Ny för mig. Jag har bara sett fjällabb hittills. Dessutom olika trutar, tärnor, gäss (vitkindad häckar på ön), med flera.

Labben övar luftakrobatik.

Växtligheten består av tre basväxter. Strandvial, Saltarv och Strandråg. De är "specialister" på att binda den flygsand som bildar dynerna längs sydkusten av ön. Upp till tio meters höjd. Några enstaka träd, eller snarare buskar finns. Men dessutom är det inre av ön täckt av jättebestånd av renfana.

Stora fält med renfana

Kilometerlånga stränder. Ingen trängsel.
Det var första gången jag besökte ön och blev fascinerad. Undrar hur många lulebor som vet om denna pärla ute i havsbandet. Vilka stränder - Som hämtade från någon betydligt sydligare latitud. Kristallklart vatten. Gott om plats. Här kunde man kanske etablera ett sekulärt kloster, för avkoppling och eftertanke.

Hm..... Det var en idé.

Men lyxen då!? Jo, den bestod i att vi när vi klev ombord för att åka hem, serverades en lyxig lunchbuffé, med sallader, lax, kyckling, västerbottenostpaj, båtbakat bröd med vispat smör, med mera. Jag och min bordsgranne (En ung dalkulla som hade blivit placerad intill mig. Vi blev bordsplacerade redan när vi gick ombord i morse.) funderade på om vi skulle ta ett glas ProSecco, men jag avstod. Någon måtta får det vara med lyxen.

Kanske hade jag då dragit igång med en solodans på soldäck på hemvägen. En av servitriserna uppenbarade sig plötsligt med ett jättedragspel och drog igång både fransk tango (!!!) och vals. Men det något begränsade utrymmet gav bara plats till ett valsande par.Jag förhöll mig cool som vanligt ända till vi lade till i hemmahamnen igen.

Norra hamnen, Luleå
Nöjd - Mycket nöjd med dagen.

Vad är himmel - Vad är hav?*****

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vilket semestertips!!! Helt fantastiskt och jättejättefina bilder därtill!!

Turtlan sa...

Så underbart vackert!

Hade Du inte skrivit var Ni var så hade jag inte gissat på Luleå Skärgård.
Så ser det väl inte ut där...

Men tänk så fel man kan ha!
Å så lite dragspel på det :-)

Sven Teglund sa...

Fantastiskt vilken semestertripp! Att det ligger ett sådant underbart ställe härutanför, så nära, och som jag aldrig varit till. Nu måste jag det, efter att ha sett dina fina bilder!

Anonym sa...

Fint & bra beskrivet av en underbar upplsevelse! Hälsningar "den unga dalkullan" :)

Bert Bodin sa...

Elisabet: Jag får en känsla av att du missade en del när du bodde i denna del av landet. Åkerbär..... Och nu Luleå skärgård. Haha.

Bert Bodin sa...

Turtlan: Jodu! Så har vi det.

Bert Bodin sa...

Sven: Uppryckning anbefalles.

Bert Bodin sa...

"Dalkullan": Haha - Kul att du hittat hit. Välkommen. (Och vilken tur att du inte var en surtant, för då hade jag skrivit det. ;-) )