lördag, september 08, 2012

Lördag morgon ...

.. har passerat. Som alla andra lördagmorgnar, med tidiga Naturmorgon i P1 och sen frukost i verkligheten.

Natten har varit kylig. Bara 3,5 plusgrader. Men konstigt nog har luften stått helt stilla ända sedan igår kväll. Och den gör det fortfarande. En liten, ytterst liten krusning på havet bara. Det gör att det kändes rätt "varmt" redan tidigt på morgonen då jag i morgonrock och tofflor var tvungen att gå en runda runt huset efter att vi hört vad vid trodde var en fågelkrasch. Men inget stod att finna.

Nyheterna har jag ju också hört i flera omgångar. Föga har jag förvånats över att betygen i friskolorna är högre än i de kommunala. Naturligtvis är det så. Men inte nödvändigtvis för att de privata skolorna är bättre! Friskolorna är mer generösa med betygen vid en opartisk bedömning och jämförelse. De vill ju ha fler kunder, för att maximera sina vinster. Den som hade trott något annat när marknaden fick börja bestämma över skolverksamhet är allt bra dum i huvudet.

Däremot förvånades jag igår över "nyheten" att den arbetande befolkningen i snitt har gått till jobbet minst två-tre gånger per år fastän de varit sjuka och borde ha stannat hemma. Hur sjuka är vi, egentligen? Och hur många gånger per år har den arbetande befolkningen verkligen stannat hemma på grund av sjukdom. Jisses!

Själv kommer jag inte ihåg när jag senast var hemma sjuk. Det är i alla fall ett par år sedan. Inte heller kan jag komma ihåg att jag gått till jobbet sjuk.

Så om ovanstående statistik är ett snitt så måste det verkliga talet egentligen vara betydligt högre, eftersom jag drar ner talen ordentligt. Några är hemma i stort sett varje månad plus att de går till jobbet sjuka betydligt mer än två-tre gånger.

Folkhälsoinstitutet borde ha massor att göra.
Sveriges befolkning håller tydligen på att gå under.

*****

Inga kommentarer: