torsdag, september 19, 2013

Skottlands sak är vår

I Skottland diskuteras nu en eventuell separation från resten av Storbritannien. Inte fysiskt förstås, men administrativt.

Om ett år röstar de dryga fem miljoner invånarna om för eller emot en delning av kungadömet. Skottarna har eget parlament och har en del att vinna på en delning. Men många är också tveksamma.

Det slår mig att problematiken är ungefär densamma som här i Sverige. Skottarna har olja (och whisky), som de vill ha betalt för. Landet är Europas största oljeproducent.

Sverige är Europas största mineralproducent. I likhet med Storbritannien är det även här de norra delarna av landet som står för kulorna på olika sätt. Råvarorna finns här, men fraktas härifrån utan att vi tar betalt. Skandal är ordet för detta och våra styrande i regeringen verkar inte ha något intresse av att förändra sakernas tillstånd.

Sedan står vi där med miljöproblem och får betala det med skattemedel och i viss mån hälsa.

Kanske dags att aktualisera skilsmässa även här.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

SVT-programmet Uppdrag granskning tog upp problematiken i programmet i onsdags 18 september.
Här finns länkar:
Livet försvann i sjön sedan gruvan lagts ner.
Läs chatten om Kampen om gruvan.



7 kommentarer:

Turtlan sa...

Om man då åker till Luleå tex, behövs det pass då framöver eller får en Värmlänning skutta över gränsen ändå?

Spännande få ett nytt land på listan ;-)

Bert Bodin sa...

Turtlan: Visum blir nödvändigt.

Turtlan sa...

Oki doki.

Det får bli ett ambassadbesök då. Hoppas jag blir insläppt.

Lasse Strömberg sa...

Var ska gränsen dras? Rakt västerut från dalälvens utlopp i Östersjön tycker jag. I väntan på det kan man fundera på Jonas Sjöstedts förslag om att utländska gruvbolag med verksamhet i Sver...förlåt, Norrland, borde börja med att betala litet till det land där de tjänar sina pengar.
För övrigt vill jag rekommendera ett fantastiskt ställe, nämligen Leninbadet på Gästis i Varberg, nu när det snart inte längre går att bada utomhus i sjöar och hav.

Bert Bodin sa...

Lasse Strömberg: Ja.... Jag hade ju tänkt mig att kapa av precis vid Västerbottens sydgräns och dessutom inkludera Jämtland.

Resten kan vara!

;-)

Bert Bodin sa...

(... forts från föreg. kommentar.)

Jag vill ju inte roffa åt mig mer än halva Sverige. Det ska vara rättvist!

Kattvakt sa...

(Ca 28 min in i programmet). En klok kvinna i Afrika förklarar mekanismen bakom de utländska mineralbolagens stora intresse för gruvbrytning i norrbotten. Myndigheterna och staten har noll koll.