lördag, augusti 12, 2023

Finbesök

Inte direkt sällsynt. Men rätt sparsamma besök har den gjort här på Rånlandet. "Vårens budbärare och en av våra mest välkända". Så står det i NE:s fjärilsbok. Men att den utvidgat sitt område under de senaste hundra åren, står också.

Ja, vår är det ju inte. Inte heller ska den finnas norr om Umeå, så det här besöket får väl betraktas som unikt. 

Tack som kom. (Heter det ju nuförtiden)

Påfågelöga


*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Den kanske blev förvirrad och irrade bort sig till Norrbotten! Kul för den att få se något nytt.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Hoppas den gillade vårt ställe. Den dök upp flera gånger.

Mari sa...

Nja... enligt Artfakta/Artportalen så finns det ju x antal rapporter i dina trakter. Inget unikt... sorry... 😊 Om observationer inte rapporteras så blir det ju alltid missvisande, så klart.
Vi rapporterar mycket på Artportalen, även om det tar en del tid. Många arter är väldigt underrapporterade. Der gäller kanske inte främst såna här "enkla" arter av dagfjärilar utan t.ex. flugor, harkrankar m.fl. artgrupper, där det kan vara svårt för oss amatörer att artbestämma. Arten behöver inte vara särskilt ovanlig, men det kan finnas många snarlika. Så har jag uppfattat det när jag har fått hjälp i olika Facebookgrupper/forum. Jag vet att du inte gillar "Apan". Men lägg in din obs av påfågelöga så bidrar du till en prick på kartan i Norrbottens kustland 🦋 Du har ju sett många trevliga insektsarter genom åren. Vad som är bra med att pytsa in obsarna är att ibland kan man få hjälp att hamna på rätt art, om man råkat bestämma fel. För sånt kan ju hända alla, så klart. Hoppas det blir en fin dag idag. Vi ska ut och leta trybärfis 😁

Bert Bodin sa...

@Mari

Jag gick ju på utbredningen som beskrivs i NE. Den ska man inte lita på.

Detta besök är med krångel rapporterat i ap.

Mari sa...

Det är meckigt att rapportera. Jag lägger alldeles för mycket tid på det egentligen....🙄

Bert Bodin sa...

@Mari

Förstår inte varför de gjort det så komplicerat.