tisdag, december 05, 2023

Så går ...

.. ännu en dag. En dag utan särskilda kännetecken, eller händelser här hemma på lokalt plan. Jovisst finns det saker att fundera över; Sveriges oläsande ungdomar, som överraskar i PISA-undersökningen, är ett exempel. Men även kunskaper i matematik och naturvetenskap, lämnar en hel del att ta itu med.

Finland och Danmark ligger bättre till i listorna. Kanske kan vi hämta inspiration därifrån. Finland har ju ett erkänt förnämligt utbildningsklimat. Där finns till exempel inga privata "lekskolor" som ska dra in vinster till sina ägare. Sverige är världsunikt - jo, världsunikt i det sammanhanget. Det kanske vi skulle fundera över.

Norge kan vi dock glömma, i det här fallet. De ligger långt under oss i samtliga kunskapskategorier. Det överraskade mig, när jag läste detaljerna i undersökningen. En lättläst och tydlig sammanfattning hittar du här. 
 
Men konstigt nog blir jag också förbryllad över att unga personer läser lite. Jag har många gånger glatt konstaterat ungdomar som går omkring bland hyllorna i bokhandeln och spanar. Inte bara enstaka kunder, utan ofta rätt många. Förhoppningsvis är det för att hitta något läsvärt.  

Övriga tokigheter i världen är så många, att jag inte orkar reflektera. Tyvärr.

Tack och lov finns en vanlig vardag därute också.

*****

6 kommentarer:

Eliza sa...

Jag har sagt det i 20 år,TA BORT ALLA APPARATER I KLASSRUMMEN!!.Nähä,? Blir dom inte godkända,nähä..Sätt papper och penna i händerna på ungarna..Det är koder hit och dit i samhället,så fort man ska göra nåt,vem kan skriva sitt namn om 20-30 år,om detta fortsätter?? Hur vore det om dom är tvungen att tänka själva..Hörde på radion idag,att lärarna ifrågasätts? Dom får väl inte bestämma nåt heller? Nä,följa läroplanen,sätt på maskinerna nu,så blir allt så bra,så..

Bert Bodin sa...

@Eliza

Du väcker samma funderingar som jag har.

Babsan sa...

Det är oroväckande.Mitt barnbarn undrade varför jag skrev så konstigt när jag skrev med skrivstil…….

Gunnel sa...

Kärleksromaner på engelska lär vara populär läsning bland unga tjejer enligt mitt eget 20-åriga barnbarn. Finns en uppsjö av sådan litteratur som är helt rätt när man är ung och dessutom bra språkinlärning.

Blir förvånad över Norges dåliga resultat.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Alltså - vi får väl introducera 'välskrivning' i skolan. :-)

Eller hos dig ;-)

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Så min spaning kanske inte är så förvånande, då.

Norges resultat förvånar också mig.