onsdag, augusti 03, 2005

USA:s lillebrorskomplex

Vad är det som får USA-administrationen med herr Bush i spetsen att alltid gå sina egna vägar?

Som en tjurig tvååring vägrade man skriva på Kyotoprotokollet som syftar till att minska utsläppen av koldioxid, för att därmed minska växthuseffekten. I USA gör man av med 25% av världens samlade energi, trots att man bara är ca 250 milj invånare (jfr. Europa med en halv miljard !)

Landet skulle alltså stå på näsan, om man tvingades skära i energiförbrukningen. Men det vore hälsosamt för hela världen, inklusive de själva. Var, om inte i USA vore det tacksamt med tanke på de spratt som naturen hittar på där; allt intensivare oväder och långvariga torrperioder.

Tack och lov finns det i USA även klokt folk. Borgmästarna (som har maktbefogenheter i rätt stor grad), i storstäderna Seattle, Washington (!) och New York, samt i den lilla staden Anapolis har på eget bevåg börjat tillämpa kyotoprotokollets riktlinjer. De inser vart vi alla är på väg med den här planeten. Andra städer har också hakat på.

Men Bush vill inte. Han har istället gjort en egen överenskommelse på sidan om, med Australien, Sydkorea och en del andra av deras lydstater i syd- och ostasien. En överenskommelse som "inte skall skada ekonomin".

Bush har heller inget till övers för världsorganisationen FN och har nästan bajsat i brallorna, när plötsligt Kina planerade att köpa upp ett stort amerikanskt oljebolag. Det stoppades av senaten. Kallas handelsfrihet!

En tjurig tvååring kan på sikt bli en värsting.

Inga kommentarer: