onsdag, juli 01, 2015

Bra idéer

Eftersom jag nu är hemma, eller rättare sagt ledig, oavsett var jag befinner mig, lite mer frekvent än tidigare, lyssnar jag en hel del på radio på förmiddagarna. Främst P1, förstås. Man vill ju ha lite intelligent smörjning.

Intelligensen ifrågasätts i och för sig då och då, när man lyssnar till ring P1. Där diskuteras högt och lågt, gnäll och gull, men då och då glimmar det till. Som idag.

1)
 - Säg inte att terrorgrupper som ISIS, tar ansvar för sina dåd. Det gör de inte. De tar inte ansvar för någonting alls.

Så sa en dam, som uppmanade journalister att istället benämna det för sitt rätta namn; erkänner sig skyldiga till .....

Vettigt. Riktigt vettigt! Ansvar betyder att man rättar till det man ställer till. Det gör inga terrorgrupper.

2)
 - Varför ska alla barnfamiljer få barnbidrag?

Det var nästa vettiga dam som tyckte att högavlönade inte behöver få barnbidrag. De pengarna kan man istället stoppa in i vård, skola och omsorg, tyckte hon.
 - Men hur ska det gå till, sa programledaren.

En fråga som inte hade behövt ställas, tycker jag. De som tjänar över den så kallade brytpunkten (sisådär 36 - 37000 i månaden), borde inte få barnbidrag. Det kan jag säga, som aldrig någonsin kommit upp i de där nivåerna. Å andra sidan har jag inte haft några barn heller.

Enkelt och rätt! Men ingen vågar ta tag i idén, som funnits i omgångar genom decennierna.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Rexxie sa...

Argumentationen för barnbidrag till alla (och sjukförmåner och allt annat offentligt betalt) är att det håller skattemoralen uppe, dvs att även de med över 36000 känner att de får något för den skatt som de betalar.

Alternativet är en amerikanifierad modell, där vi (som tjänar mer än 36000) betalar tämligen lite i skatt och inte får barnbidrag, sjukförsäkring osv, och där det bara betalas ut lite allmosor till de som behöver det. Om man hårddrar samma resonemang: varför skall personer som inte skaffar barn vara med och betala för utbildning, varför skall folk som inte är sjuka vara med och betala för sjukvård och så vidare...

Jag måste erkänna att jag föredrar den förra modellen där vi alla betalar relativt mycket i skatt men där vi också får tillbaka från skattesystemet.

Bert Bodin sa...

Hög skattemoral tycker jag också att man ska ha. Och någon amerikamodell vill jag inte ha. Bevare mig. Men nog kan väl vissa bidrag inkomstrelateras. Det handlar väl bara om en omfördelning.

Rexxie sa...

Jo, fast då är risken att du får en medelklass som inte tycker att de får tillbaka något, och så röstar man fram partier som sänker skatterna, och så får staten inkomstrelatera mer eftersom skatterna inte riktigt räcker till, och så blir medelklassen ännu mer missnöjda och så ser man till att det blir ännu mer skattesänkningar i en spiral tills att vi sitter i någon USA-light-modell...