måndag, juli 06, 2015

Inte bara Gotland

Här har man kört förbi hundra gånger. Med bil, eller cykel. Vinter och sommar.

Idag var det dags igen. På väg in till Råneå för att handla kom jag plötsligt att tänka på att det var så länge sedan jag såg orkidéerna i slänten på höger sida av vägen. Där jag hade sett dem för sisådär 5, 6, 7 år sedan. Några exemplar som troget återkom varje år, men nu lyst med sin frånvaro sedan länge.

Då, exakt då råkar jag slänga en blick till andra sidan vägen, ner emot det vänstra diket. Jag befann mig då några hundra meter från det ställe där jag hade tänkt börja spana på mitt gamla ställe.
 - Men kolla!
Jag nästan tvärbromsade, men beslöt köra vidare. Det jag såg var hundratals orkidéer i det där diket, där jag aldrig någonsin sett några sådana förr. Åtminstone trodde jag att det var orkidéer. Men för att inte bli besviken beslöt jag att det nog bara var rödklöver, eller kanske kråkvicker. Det var ju lite knepiga ljusförhållanden med delvis skugga just där.

Men på tillbakavägen såg jag dem på långt håll och körde ut och parkerade vid vägkanten. Det var verkligen orkidéer! I hundratal längs vägrenen. Jungfru Marie nycklar. Eller möjligen Skogsnycklar (lite svårt att avgöra, tycker jag).

Kanske du kan avgöra!
*****

8 kommentarer:

Anonym sa...

De är så vackra!
Inga

Bert Bodin sa...

Det håller jag med om, Inga

Béatrice Karjalainen sa...

De är fina. Såg massor längst med Hertsöstigen igår.

Bert Bodin sa...

Jag har hört talas om att de finns en del fyndplatser på hela Hertsölandet.

Hillevi sa...

Längs mina skogsvägar finns de också och är så fina så. Numera är Jungfru Marie nycklar och skogsnycklar underarter till arten fläcknycklar så då behöver man inte slita sitt hår. (Har samma bekymmer med att särskilja dem.)

Bert Bodin sa...

Aha - Måste studera vidare.

Turtlan sa...

Underbart! Vi kan ha någon enstaka "Natt o Dag" på stugan. Tror den heter så... Eller har jag totalt blandat ihop?

Bert Bodin sa...

Alltså ... Natt och dag, är hos mig en ärtväxt.
https://www.google.se/search?hl=sv&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1434&bih=757&q=natt+och+dag+blomma&oq=natt+och+dag&gs_l=img.3.3.0l4j0i30j0i24l5.1344.5357.0.10004.14.10.1.3.3.0.213.1085.0j5j1.6.0....0...1ac.1.64.img..4.10.1190.mfy5oN9JjmA

Menar du kanske Adam o Eva?