onsdag, mars 08, 2017

Gödsel

I dagarna firar min mobil tvåårsdagen. En högklassig sak, med utmärkt kamera och alla funktioner i behåll. Jag ringer, sms-ar, messar, bloggar, fotar, surfar av hjärtans lust och tid.

Men jag tillhör fossilerna. Det förstår jag när jag lyssnar på programmet Plånboken i P1. Där pratas mycket vettigt. Men vi får också veta att många, väldigt många, byter mobil en gång per år, eller varannat. Till glädje för tillverkarna förstås. Min förra räckte över fyra år.

I programmet pratas det om miljökonsekvenser och annat, och om misstanken om att producenterna programmerar in ett åldrande medvetet, så att konsumenten ska tvingas köpa nytt.
Det förnekas kategoriskt av branschen.
 - Däremot är det så att tillverkarna naturligtvis producerar nya modeller, beroende på vilken ny teknik som efterfrågas av konsumenterna, säger en representant för elektronikhandlarna.
På frågan om varför tillverkarna inte underlättar utbyte av delar, t.ex. batterier, som ju har en begränsad livslängd.
 - Jodå. Om det efterfrågas, så tillverkas de, sa representanten.

Tjurbajs, tänker jag. 

Handen på hjärtat!
Vilken teknik saknar du?
Vilken teknik tänker du efterfråga?

*****

6 kommentarer:

Fjärde året i Hjo sa...

Jag byter gärna upp mig, vilket fanns med i förutsättningarna i mitt senaste köp för några år sedan. Dessvärre tappade jag den i badbryggan och displayen sprack. Så. Iphone 6 plus, jättebra. Men sprucken.

Elisabet. sa...

Här är en till som gärna byter upp sig; men inte varje år. Vad använder jag mobilen till? Många telefonsamtal, få sms, mest som kamera och så lite surf på sociala medier.

Bert Bodin sa...

Ja. Så blir det ju när man klantar sig. 😎

Bert Bodin sa...

Men om du använder den så pass lite .... varför då byta så ofta? Vilka nya funktioner efterlyser du?

Anonym sa...

Jag är inne på min tredje mobiltelefon sedan 2003. Den jag har nu köpte jag begagnad, en iPhone 4 tror jag. Bytte batteri en gång men nu verkar densjunga på sista versen. Har en ny begagnad iPhone på gång. Använder mobilen massor ,men det funkar faktiskt med att använda dem länge.
De allra vänligaste hälsningar Lena

Bert Bodin sa...

Där ser man. Jag tror också att det går att använda mobiler flera år. När man betänker vad en apparat egentligen kostar,så borde man kunna begära det. Kanske "belastar" sin stackars mobil med alltför mycket onödigt. Spelappar och annat krafs, som tar mycket utrymme t.ex.