fredag, mars 24, 2017

Mer om ord

Att jag saknade ordet bemärkansvärt i ett tidigare inlägg, är som fenomen betraktat inget ovanligt. Det händer då och då att jag träffar på bokstavskombinationer som jag inte vet varifrån jag fått.

Men det händer också att jag använder ord, som ingen annan hört. Än mindre förstått. Särskilt inte när det är ett främmande språk. Så det kanske är rätt förståeligt.

Discombobulate är ett sådant. Engelskt. Det fick jag lära mig under en kurs i affärsengelska för snart 12 år sedan. Ordet var kul. Därför stannade det i minnet, även om jag inte har för vana att använda det. Jag har även använt det mot engelsktalande boende i England, som rynkar på ögonbrynen och ser väldigt förvirrade ut. Och det kanske inte är så konstigt. Det är ju precis det som ordet betyder. Förvirra. Men jag förstår dem. Ordet finns inte ens i Google translate.

Man skulle kunna säga att ordet discombobulate finns unbeknownst de allra flesta. Se där! Ännu ett kul ord att lägga på minnet. Läste det i en sluttext efter en film. Finns inte heller i Google translate, men i mitt vanliga lexikon.

Häpp!

*****

Inga kommentarer: