onsdag, mars 15, 2017

Två tips

Ikväll blev det bio igen. 2017 verkar bli det år då jag återupptäcker biograffilmen. Tack vare Folkets bio och Royalbiografen här i Luleå. Nya filmer från andra håll och kanter än den vanliga USA-floden. Premiär på Royal, men sen dyker de upp hos SF. Eventuellt. Mycket eventuellt.

Idag var det prisade Sameblod som visades. Amanda Kernells film om Elle-Marja, en sameflicka, som gör ett privat uppror. Det här var på den mörka tiden, då samerna skallmättes och utsattes för den svenska kolonialmaktens värsta förtryck. Historia, som jag känt till, men som tydliggjordes ännu mera i filmen. Se den!

På samma tema började en ny serie i SVT1 ikväll. Nationen. Nittonhundratalshistoria. Något som åtminstone mina historielektioner i skolan aldrig nådde fram till. Ikväll om året, eller skitåret som det kallades, 1917. Då gjorde kvinnorna uppror mot svält och armod. Aktioner som spred sig över landet och gjorde makthavarna rädda. Revolution pyrde under ytan. Det blev inte så. Istället vände det hela och vår demokrati skapades. Det ska bli spännande att se fortsättningen.

Så varsågod! Nu har du fått två uppgifter. Redovisa dina framsteg i kommentarsfältet.

*****

Inga kommentarer: