fredag, maj 18, 2018

BBBBBB

Bibury, Brampton och Burford var de byar som vi från Bourton-on-the-water ställde kosan mot på morgonen. I ett strålande väder. Moln var det bara inte tal om. Men luften kändes som en majdag hemma i Luleå. Det var bara 3 plusgrader. Men vi är ju av rätta virket, eller ullen kanske är ett lämpligare uttryck. Den här trakten Cotsvold är inte känd för sina bördiga jordar. Men en gång i tiden kom man då på att fårskötsel funkar utmärkt. Och rapsodling.

Därför är vi omgivna av gröna fält med betande får, varvat med oändliga rapsfält, som lyser knallgula såhär års, när vi glider iväg med vår skicklige busschaufför Steve på smala vägar med bara ett körfält mot vårt första stopp för dagen. Det blir lite spännande varje gång vi får möte, men det löser sig alltid, och vi anländer snart till Bibury. Här gör vi en promenad bara för att titta på den vackra byn med sina sandstenshus. Byn lever på en stor fiskodling, och på turism.

Vårt stopp blir ganska kort, och vi är snart på väg till ett ullväveri (i byn Filkins, som inte börjar på B. Schhh ... säg inget!), där vi förutom museibesök och shopping, tar en fika innan vi åker vidare till nästa B. Brampton. Den byn har TV-serien Downton abbey att tacka för sitt uppvaknande från sin Törnrosasömn. Här har stora delar av den serien spelats in. Främst kring kyrkan. Flera av de bröllop som skildras genom avsnitten har ägt rum här. Och en av de fina damerna som inte bodde på slottet (Jag tror hon var engagerad i sjukvården.) bodde i huset intill kyrkan och Downton abbey hospital. Själva slottet ligger däremot i verkligheten inte alls här i närheten. Fusk och lurendrejeri bygger dramatiken och scenografin i filmens värld.

Nästa B blir Burford. Märkligt belägen i en ganska brant sluttning. Huvudgatan stupar brant (för att vara i en liten stad) ner mot en flod, och kantas av affärer, kaféer och små restauranger. Jag och några ur sällskapet hamnar på en mysig innergård i solskenet där vi intar lunch. Fish & chips blir mitt val.

Vi hinner också med att se oss omkring, några shoppar och andra sitter bara och studerar livet i den livliga byn. Nu har vi bara en halvtimmas färd mot "hemorten" Bournton, dit vi anländer vid 15.30-tiden. Gott om tid för egna små utflykter till fots. Själv väljer jag Birdland. En park där man kan se exotiska fåglar. Allt från flamingos till pingviner, sebrafinkar och fjällugglor.

Kvällen inleds med en lokalproducerad whisky för min del, i baren på vårt hotell Chester house och middag på Croft för hela gruppen. Det blir sista kvällen här i byn. Imorgon reser vi till nästa B. Bath är målet, så sant jag heter Bert Bodin.


Del av Bibury

Bibury

Kyrkan i Brampton. Känd från Downton Abbey.

Biblioteket i Brampton visar bilder och säljer souvenirer från inspelningarna.

Vårt lunchställe i Burford.
Hela gänget äter middag på Croft sista kvällen i Bourton-on-the-water.
*****

3 kommentarer:

 1. Underbara foton - ger mig nostalgiska vibbar! Vi hade några fantastiska vistelser i Oxfordshire på 70-talet. Numera, som sagt, New Forest/Hampshire och Isle of Wight. Du har antagligen besökt IoW. Om inte - rym från gruppen på hemvägen och åk dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Thalassa

   Skulle gärna besöka IoW. Men det får bli en annan gång.

   Radera
 2. Så trevligt beskrivet! Nu blir man sugen ...

  SvaraRadera