onsdag, maj 23, 2018

Egenheter

Att resa ger ofta nya erfarenheter. Och insikter. Reser man till England har man väl vissa fördomar om det ena och det andra. Att det är regnigt. Att kaffet är bara något starkare än regn eller att de alltid har väldigt gott te.

Efter min tripp till landet förra veckan, kan jag konstatera att påstående nummer två ovan, är en fördom som stämmer. Och är därmed ingen fördom.

En annan uppfattning som verkar stämma rätt bra, är landets konservativa läggning. De har sina miles, yards och inches. Sina pints och gallons; sistnämnda är för enkelhetens skull 4,54609 liter. Icke att beblandas med amerikansk dito, som är 3,78541 liter om man mäter vätska, eller 4,40488 liter om man mäter torr substans. Varför göra det enkelt, när man kan krångla till det. Bara man får som man vill. Och det har man fått. Och behållit i evärdeliga tider.

Kolla bilderna nedan! När såg du senast den typen av kranar i Sverige. Själv minns jag bara tvättstället på mosters och morbrors toalett. Det var tidigt eller möjligen mitt på 50-talet.

Men i England dök de upp nästan överallt, där ett tvättställ kunde siktas. På allmänna toaletter, såväl som på hotellrum där vi bodde. Kokhett vatten i den ena. Kallt i den andra. Jag vet inte om jag vill sätta proppen i botten, fylla handfatet och stå där och försöka blaska bort raklöddret. Det försvinner ju aldrig. Alltså försöker man spola i båda kranarna samtidigt och blixtsnabbt föra händerna fram och tillbaka under strålen och snabbt kasta upp det friska vattnet i ansiktet. Det stärker kanske biceps på sikt, vad vet jag.

Inte hade det någon betydelse om huset, eller rummet var nytt, eller gammalt. De fanns överallt.

Konservativa, som sagt. Det är ingen fördom.

*****

6 kommentarer:

 1. Båthuspernilla12:44

  Satt kallvatten- respektive varmvattenkranarna alltid på samma sida? (Varmt till vänster och kallt till höger.)

  SvaraRadera
 2. Huv’et på spiken! Håller, som så ofta, med dig till nästan 100 procent. Vi har de senaste 15-20 åren besökt England nästan årligen och i alla månader mellan maj och september. Mycket sällan regn. Får dock mycket gott kaffe hos våra vänner och i deras omgivning. Bra = starkt. Vi har inte rört oss jättemycket mellan olika orter, men en del nätter på pubar och hotell har det blivit, och förutom kraneländet har det flera gånger förekommit att vi fått badrum med badkar men UTAN dusch! Gäller även några rätt dyra boenden.

  Förresten - första gången vi åt frukost på Isle of Wight skulle vi beställa det vi önskade och jag bad förstås om ost. Fick en lite förvånad blick - och in kom en skål med riven ost. Hos våra vänner stod alltid en stor ost på frukostbordet, men de hade ju besökt oss...

  SvaraRadera
 3. @Båthuspernilla

  Jo. Men jag vet att jag varit med om motsatsen.

  Och jag vet också att jag någonstans (kanske inte var i England) varit med om att man skulle vrida kranarna åt motsatt håll.

  SvaraRadera
 4. @Thalassa

  Faktiskt fick vi skivad ost och ost i stavar på det sista hotellet vi bodde på i Salisbury. Generöst var det. Säääkert 10 skivor var snyggt upplagda på en skifferplatta, med ungefär lika många oststavar. ;-)

  SvaraRadera
 5. Anonym15:12

  Någon brittisk politiker lär ha sagt: "vi närmar oss det metriska systemet - tum för tum! /Kjell

  SvaraRadera
 6. @Kjell

  Haha - Det var ju fyndigt. Men det var väl för 60 år sedan, eller nå't?

  SvaraRadera