lördag, maj 19, 2018

I ostlig riktning - västerut

Någon timmes bussfärd västerut, mot havet och genom ett område som karaktäriseras "Area of outstanding natural beauty" enligt kartan, ligger byn Cheddar.  Gissa vad det stället är känt för?

Ledtråd? Läs rubriken igen!

Just det. Här gör man den kända Cheddarosten. 250 liter mjölk förvandlas på 7 timmar till 28 kilo ost.
- Så snabbt, frågar du dig.
Jo. Men sedan ska den pressas i ett par omgångar under några dygn så att all vassla försvinner. Sedan ska den kläs i väv. Och när några månader, eller år har gått, beroende på hur stark du vill ha den, så får du köpa den. Ja, du kan också få den rökt. Eller lagrad i någon av de grottor som finns utanför byn. 

Vi köpte givetvis med oss ett kilo blandat. Förpackat i liten specialdesignad kylväska med kylklamp, försäkrad om att osten skulle hålla sig hem till Luleå utan problem.

Vägen tillbaka till Bath går tvärs över bergskedjan Mendip Hills. Lodräta klippor längs vägen lockar till avancerad klättring. Överallt klängde folk på klippväggarna. Den första klippan man träffar på när man kör ut från byn kallas Lion's head. Du ser den uppe till höger på bilderna nedan.

Tidig eftermiddag är vi tillbaka i Bath. Vi tog en promenad och gjorde ett fynd.

*****

4 kommentarer:

 1. Vilken resa 👍Såg i VI läser nåt liknande.Har du bokat via dem?

  SvaraRadera
 2. Ja, cheddarost finns ju från Kvibille också, nån mil härifrån ,-)

  SvaraRadera
 3. @Babsan

  Såg den också. Men det är inte samma. Den här är skräddarsydd från NEX resebyrå i Luleå. Vi är bara en skara (29 pers.) norrbottningar. Piteå-, Luleå- och Gällivarebor på denna odyssé.

  SvaraRadera
 4. @Elisabet

  Ja, oäkta förstås. 😜

  SvaraRadera