måndag, maj 06, 2024

Vetenskapsradion ...

.. handlar idag om stadsflytten i Kiruna, som om det vore en nyhet.

Är det första gången du hör något om detta, som har varit realiteter sedan 4-5 år, eller kanske mer?

*****

16 kommentarer:

Babsan sa...

Detta har uppmärksammats väldigt lite överhuvudtaget tycker jag

Bert Bodin sa...

@Babsan

Jaså. Kanske har det varit mer på tapeten här i norr. Men nog tycker jag att det har snurrat runt i riksmedia också. Har du missat det?😉

Babsan sa...

Inte missat alls men jagtycker det har uppmärksammats för lite söderöver

Bert Bodin sa...

@Babsan

Är det så, så är det skamligt. Men också typiskt. Stadsflytten är ett världskänt projekt, som skrivits om i många utländska tidningar.

Elisabet. sa...

Jag tycker att jag har hört - och även sett på tv - en hel del inslag om flytten av Kiruna. Hade det rört sig om flytten av Eskilstuna (t.ex) hade det förstås varit annorlunda ,-)

Monica sa...

Står väldigt mycket i media om Kiruna och flytten som beräknas vara klar 2035 så man måste skriva om annat också under den tiden vad som händer i världen.
Skandalbadhuset är omtalat för de enorma ökade kostnaderna, nu mer än en miljard! Och stadshuset och dess atkitekttävlingar och foton på underverket visas då och då. Och nya bostäder med inflyttning.
Och omtalat med det invånarantalet som är mindre än i tätorterna i Storstockholm med fantastisk historia och betyder otroligt mycket för liv och död i sjukvård, forskning och betydande företag men vi har bara Hemköp😉till skillnad från de tre galleriorna i nya Kiruna och mängder med hus och affärer. Hoppas att de satsar på sjukvård också.
Och flytten går ju inte till Ugglarp utan tre kilometer till det nya fast tragiskt för alla som måste bryta upp och få sina hus rivna men det blir kanske bra i slutändan. Men vilka kostnader! Koppargruvan öppnas står det mycket om nu.

Monica sa...

arkitekttävlingar ska det va' ... ska forska mer om vilka som står för de enorma kostnaderna, ofattbart att det finns så mycket pengar att bara ösa upp när vi har sådana mängder hemlösa i landet.

Monica sa...

Lyssnat och ser Sveriges största munskydd på kvinnan som intervjuas och flyttat. Det är covidskydd säger reportern och är det så aktivt nu och säger igen, vilket munskydd! Trodde hon var opererad och hade minst en dödlig sjukdom.

Monica sa...

I dagenssamhalle.se finns mycket uppdaterat. LKAB betalat 7.5 miljarder till kommunen för flyttning, nya hus m m och det blir mer. Kommundirektörerna lever gott också, självklart säger sossen att pengarna från LKAB ska gå till oss också.

Monica sa...

Och hoppas att det finns friska hjärnceller i alla beslut och att flytten är tillräckligt långt bort så att inte marken börjar röra sig där också.

Bert Bodin sa...

@Monica

Tack för dina reflektioner kring detta. Men varför lät inslaget från Vetenskspsradion som att det var nyheter? Det var min ingång i onlägget.

Babsan sa...

Hade det varit en stad i södra delarna hade det pratats mycket mer om detta imedia

Bert Bodin sa...

@Babsan

Du har förmodligen rätt.

Elisabet. sa...

Bert: Du kan stryka ordet "förmodligen".

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Tack! Anse det som struket! 😏

Monica sa...

Ja förmodligen ändå hade det varit någon mer artikel om Eskilstuna med 108 000 invånare flyttats mot Kirunas 22 000😉. Väldiga jämförelser som kommer i kommentarerna men roande.