tisdag, september 27, 2005

Mesigt länsstyrelsen!

En ny farsot har brutit ut. Jag talar om alldeles för billiga leksaker och alldeles för barnsliga vuxna (män!), som inte bryr sig, och visar hög grad av bristande intelligens.

Fyrhjulingar!

I sommar och höst har problemet uppmärksammats ordentligt. Terrängkörning med bandvagn eller fyrhjuling i känsliga fjällområden har rivit upp stora sår i markskiktet. Vegetationen kommer inte att återhämta sig på många år, kanske ett par hundra!

På något ställe rapporteras om 40 (!) spår i bredd.

Man tar sig för pannan. Det blir ju förstås svårt även för en fyrhjuling att ta sig fram i ett gammalt spår, som blivit lerigt och mjukt. Alltså kör man bredvid nästa gång. Man tar sig för pannan igen! Hur korkad får man vara och samtidigt vara betrodd med körkort och tillräcklig mycket pengar till fordon och bränsle?

Jag blir så trött,förbannad och besviken på folk, som bara tar sig friheter. Det råder generellt terrängkörningsförbud i Sverige. Basta! Dispens ges endast till yrkesmässig trafik, till exempel för renskötsel.

Länsstyrelsen i Norrbotten håller nu på att fundera på hur man skall lösa problemet. Och gissa vad lösningen kan tänkas bli! Jo - ett ledsystem! Så får man ta sig för pannan igen.

Är det alltså så, att om man vill göra vadsomhelst, varsomhelst - så är det bara att börja. Även om det är olagligt. Blir det bara tillräckligt många, som gör tillräckligt mycket, så betraktas det som allmänintresse. Och då skall det stödjas!?
Snart är pannan blodig.

Är det förbjudet enligt lag att köra terrängfordon, så är det väl förbjudet.

Nej, länsstyrelsen. Polisanmäl. Bötfäll, konfiskera fordon, dra körkort och i grövre fall - döm till fängelse.

Det som skett, och sker är i många fall irreparabelt. Turistnäringen i Norrbotten visar sjunkande siffror i år.

Det kanske finns orsaker.

Inga kommentarer: