söndag, april 23, 2006

Stughelg

Fredag eftermiddag. Fick fingret av en oputsad BMW-yngling, när jag skickade helljuset med extralysena rakt in genom hans bakruta, efter att han kört om mig på fel sida i en korsning.

På väg till stugan i fredagstrafiken. Det tar tid att komma ut från stan så där vid femtiden på eftermiddagen. Inga trafikljus verkar synkade. Det blir rött överallt.

Skön kväll i lugnet. Solen skiner långt in på kvällen så här års. Koltrast och bofink drar sina låtar från trädtopparna. Allt andas lugn, när det varma solljuset drar bort över havsisen och den blå, långa skymningen tar vid. Mörkret kommer inte helt. Vid midnatt syns ännu himmelsljuset i norr.

Lördag. Härligt väder. Sol från blå himmel. Lugnt. Nästan frukost på altanen. Men det var ett litet kyligt drag, som gjorde att vi avstod. Det blir vårpyssel. Fönstren tänkte vi putsa. Men vackervädret fick oss att ändra planerna. Vi satte oss i solen istället och lyssnade på takdropp och fågeldrill. Sju sångsvanar sveper över oss med sina suggestiva läten. På låg höjd.

Enkel middag. Rostade rotsaker, renskav med stekta äppelklyftor. Tillagas utomhus på muurikkan. Premiär för säsongen.

Bastun eldas och ger skön avslappning. Kvällen avslutas med Messiah i TV4. Ruggig.

Söndag. Svag sol och blåst. Men bättre än utlovat. Fortsatta vårsysslor. Snösmältningen igång med åtföljande små "översvämningar" på olämpliga ställen, som gör att man får den där oemotståndliga barndomsdriften att börja göra små bäckar för att dränera. Fattas bara att man börjar med tändstickrejs också. Men så långt går det inte. Ett par bra rännor blir det i alla fall.

På havsisen har det kommit mycket vatten, som gör att vi inte kommer ut från vår strand. Men vi ser folk som åker skidor därute på fjärden. För oss får det bli landbacken istället. Långslingan.

Det går undan nu. Brunvåren står i sin blomstring, om man så säger.
Sälgen bakom bastuknuten klär sig i silver och björkarna rodnar i lila.



Inga kommentarer: