torsdag, november 03, 2011

Dumma som spån

Så har återigen bankvärlden visat sin rätta korrumperade, giriga och fullständigt kundföraktande sida. Denna gång med Nordea i den föga smickrande huvudrollen.

Igår köpte företaget en 22-miljonerslägenhet åt VD:n. Idag får vi veta att han dessutom är försäkrad en pension, när han fyller 60 år. Det gör han rätt snart, och då har han 100 miljoner kronor i sin hand!

Det är finanskris. Den europeiska, ja - globala, ekonomiska krisen har tydligen gått Nordeas styrelseordförande och VD helt förbi.

Nordea visar också det absolut sämsta resultatet, när det gäller att förvalta kundernas aktiefonder. Det visade en jämförande undersökning häromdagen. Tyvärr är jag en av dessa kunder, som troget hållit mig till Nordea. Mycket på grund av att jag alltid fått bra service och bra villkor där. Men nu ser jag vad det har kostat.

Det fullständiga förakt som styrelseordföranden i banken visade i en telefonintervju i kvällens Rapport borde få varenda kund att lämna banken imorgon om det inte vore så att samma typ av fårskallighet förmodligen dyker upp i nästa. Han tycker att VD:s lägenhet är fullt berättigad.

- Han bor ju egentligen i Köpenhamn, men måste ha någonstans att bo, när han är i Stockholm.

Jojo - 275 lyxiga kvadrat behöver den stackarn för att trösta sig med för att han inte får vara hemma i Köpenhamn.

- Men han har ju en ordentlig lön på 10 miljoner om året. Kan han inte köpa sin lägenhet själv då, frågar reportern.
- Jag skulle vilja ge honom en ännu bättre lön, så att han kan köpa så många lägenheter han vill, svarade styrelseordföranden.

Nu tycker jag att ägarna till Nordea, dvs staten, dvs du och jag, ska avsätta ledningen med omedelbar verkan.

Det här får inte rinna av högdjuren som vatten från den gås, vilkens intelligens de med all önskvärd tydlighet visat sig besitta.

Låt oss visa dem samma förakt, som de visar oss.


*****
Andra bloggar om: , , , , ,

12 kommentarer:

Håkan Bäcklund sa...

Word.

Turtlan sa...

En till Nordeakund här.
Sen länge.

Om man nu ska byta bank så är frågan till vilken?
Säkert bökigt också...

275 m2 för att övernatta? Skulle kännas ödsligt tycker jag. Mycket att städa också ifall lönen inte räcker till en städhjälp...

Det är tufft att vara chef . Enklare vara sjuksyrra med 600 kr i löneförhöjning ;-)

bettankax sa...

Håller med dig till punkt och pricka! Nu är jag inte Nordeakund men det kan kvitta...samma skrot och korn florerar överallt. Sen ser man Debatt och blir galen igen på all nonchalans och inkompetens. Inte bra vare sig för mitt blodtryck eller nattsömn.

Bert sa...

Turtlan skriver: <span>En till Nordeakund här. Sen länge. Om man nu ska byta bank så är frågan till vilken? Säkert bökigt också... 275 m2 för att övernatta? Skulle kännas ödsligt tycker jag. Mycket att städa också ifall lönen inte räcker till en städhjälp... Det är tufft att vara chef . Enklare vara sjuksyrra med 600 kr i löneförhöjning ;) </span>

Leif sa...

Vad som inte framgår i svensk press är vem som mitt under finanskris  till Nordbanken sålde sin starkt nedslitna lya på Narvavägen i Stockholm och tog tillfället i akt att ordentligt fylla på i sin börs. Renoveringsbehovet var inte direkt billigt.

Don efter person är det som gäller. Köpenhamn ligger inte så värst långt härifrån, vi känner igen typen. Översittare som svara goddag yxskaft ifall någon ställer obekväma frågor. Jag tror de också återfinns i Sverige, bl.a i den svenska regeringen.

Leif sa...

<span>Vad som inte framgår i svensk press är vem som mitt under finanskris  till Nordbanken sålde sin starkt nedslitna lya på Narvavägen i Stockholm och tog tillfället i akt att ordentligt fylla på i sin börs. Renoveringsbehovet var inte direkt billigt.  
 
Don efter person är det som gäller. Köpenhamn ligger inte så värst långt härifrån, vi känner igen typen. Översittare som svarar goddag yxskaft ifall någon ställer obekväma frågor. Jag tror de också återfinns i Sverige, bl.a i den svenska regeringen.</span>

Leif sa...

<span>Vad som inte framgår i svensk press är vem som mitt under finanskris  till Nordbanken sålde sin starkt nedslitna lya på Narvavägen i Stockholm och tog tillfället i akt att ordentligt fylla på i sin börs. Renoveringsobjektet var inte direkt billigt.  
 
Don efter person är det som gäller. Köpenhamn ligger inte så värst långt härifrån, vi känner igen typen. Översittare som svara goddag yxskaft ifall någon ställer obekväma frågor. Jag tror de också återfinns i Sverige, bl.a i den svenska regeringen.</span>

Leif sa...

<span>Vad som inte framgår i svensk press är vem som mitt under finanskris  till Nordbanken sålde sin starkt nedslitna lya på Narvavägen i Stockholm och tog tillfället i akt att ordentligt fylla på i sin börs. Renoveringsobjektet var inte direkt billigt.  
 
Don efter person är det som gäller. Köpenhamn ligger inte så värst långt härifrån, vi känner igen typen. Översittare som svarar goddag yxskaft ifall någon ställer obekväma frågor. Jag tror de också återfinns i Sverige, bl.a i den svenska regeringen.</span>

ab sa...

Hör, hör.

(Håller alltså med.)

Oskar sa...

Det skulle vara bra med en riktig debatt om detta, tyvärr kan inte journalisterna skriva en vettig artikel om ersättningar till ledande befattningshavara (som det heter enligt redovisninsreglerna) istället ska det bli pajkastning där alla "VDar" är svin och alla typer av ersättningar, fasta, rörliga, löneförmåner etc klumpas ihop till en enda sörja. Vad gäller lägenheten så har Nordea köpt den till sin VD för att bo i, så länge han bor där måste han betala förmånsskatt för förmånen att bo där, när Nordea byter VD flyttar någon annan in i Lägenheten. Detta kan man tycka är dåligt men det handlar alltså inte om att Nordeas VD har "fått en lägenhet" av Nordea utan att de har köpt en VD bostad som forfarande tillhör bolaget. När debatten (främst i Expressen och Aftonbladet) blir för osakligt så blir folk jättearga tyvärr orkar de bara vara det ett par dagar, det är bara för bankerna och övriga företag att sticka huvudet i sanden ett par dagar och sen blåser det över, inget speciellt händer och kunderna forsätter komma. Om vi hade en saklig debatt kring detta skulle vi kanske kunna åstadkomma verklig förändring....men så är det aldrig när media ger sig in i något, det gäller att skapa en kortsiktig 'hype' och sen glömmer vi lika snabbt för var så säkra denna vecka är det något annat vi borde vara upprörda över...om man lyssnar på Expressen och Aftonbladet i varje fall.......

Bert sa...

Oskar: Jag håller med dig. Folk har en tendens att glömma rätt snabbt.

Men i det här fallet var det faktisk SvD som startade debatten. Det förvånade mig. Sedan var det SVT som tog upp saken, där också Nordeas styrelseordförande tog till orda och gjorde mig urförbannad med sitt uttalande om att han ville ge VD hur mycket lön som helst för att han skulle kunna "köpa så många lägenheter han vill". Att slaskpressen sedan hänger på, är nog bara ett tecken på den sortens medias fantasilöshet.

Oskar sa...

Problemet är bara att om en vecka kommer totalt 10 personer verkligen ha bytt bank och sen börjar allt titta på nästa skandal om det så är en politiker som har handlat saker på statens bekostnad, köttfärs som är gammal eller vad det nu kan vara????? Tyvärr tror jag att skandal journalistiken som även SVT sysslar med sällan leder till någon verklig förändring. Ibland leder den visserligen till att någon får avgå...men sen tillträder någon ny VD antagligen med ännu högre ersättning för inget har egentligen förändrats....

Jag vill också vara tydlig med att jag tycker att vissa ersättningar är helt orimliga så det är inte dessa jag försvarar utan snarare tycker jag att medias sätt att hantera detta  aldrig kommer leda till någon verklig förändring.