lördag, november 08, 2008

Kusligt

Jag missar så gott som aldrig att lyssna till Spanarna. Reprisen kl 10.00 i SR P1 blir en helig stund varje lördag förmiddag. Här får man antingen helt nya tankebanor på hur framtiden kommer att te sig, eller också får man en bekräftelse på att man är på rätt spår själv.

Så var det idag.

Johan Hakelius krokade i kusligt lika en del av de tankar som jag har om samtiden och, skall det visa sig, framtiden, när han i dagens spaning talade om att vi aldrig lär oss. Och framförallt att de aldrig lär sig

Det första exempel han tog upp är en politiker från Alaska (Nej, inte hockeymamman.), som trampat i klaveret genom att låta det allmänna bekosta en renovering i sitt hus. Sådana exempel har vi ju sett även i Sverige med jämna mellanrum. Med dårars envishet verkar de tänka att "nu då, skall det väl gå bra". Tänk även på kontokortsskandaler, deklarationsfinurligheter med mera.

Finanskrisen känner vi också igen. Den amerikanska fastighetsbubblan. En efterapning till den svenska från tidigt 90-tal, då vår ränta gick upp till 500 procent en kort period.

Johan Hakelius har förstås även andra exempel på samma fenomen.

Nu har svenska byggare och bostadsproducenter börjat i samma stil. Subventionerade lån till hugade spekulanter. Precis som de subprimelån som nu fått amerikanska finansinstitut och banker på fall. Liksom deras låntagare, som står utan tak över huvudet. Att svenskar går på i samma stil verkar helt huvudlöst med tanke på det avskräckande exemplet USA.

Historien upprepar sig. Igen och igen och igen. Ingen tar lärdom.

Historian däremot, bör upprepas gång på gång på gång.
Där har skolan en stor och försummad uppgift.

Någon gång måste cirklarna brytas.

*****



Lyssna till Spanarna.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: