måndag, december 14, 2009

Är livet ett dataspel

- Låt han dö, låt han dö..

Så lär det ha låtit från motståndarlagets supportrar på läktaren, när hockeyspelaren Niklas Lihagen i Örebrolaget oförklarligt drabbades av hjärtstopp under en match.

Vilken typ av människa uppträder på det där viset? Någon totalt känslokall psykopat. Eller, i det här fallet, flera. Ledningen för Boforslaget, vars supportrar vräkte ur sig ramsan, tar "starkt avstånd" från anhängarnas beteende. Förstås. Men hur stark den styrkan är, återstår att se.

Kan man identifiera huliganerna ska de förstås portas på livstid. Dessutom måste de få hjälp. Även om det måste vara komplicerat att hitta en felkoppling i en tom hjärna.

---

I Trelleborg har några poliser blivit utsatta för "beskjutning" med grön laser och riskerar livslånga synskador. Det skedde vid en ungdomsfest, som gått över styr, under helgen. Grön laser används i så kallade laserpekare och kan i Sverige köpas via internet. I våra nordiska grannländer är de förbjudna, liksom i en hel del andra europeiska länder.

- Det är mycket farligt att få en grön laser i ögonen, vilket alla kanske inte förstår. Den som råkar ut för det kan få bestående ögonskador, säger en talesman för polisen, enligt DN.

De ungdomar som omhändertagits har nu åtal att vänta. Åtal för grov misshandel. Det gäller de som fyllt 15. I gänget fanns de som var yngre.

---

På glöggträffen häromdagen fick jag höra en fritidspedagog berätta, hur hon märkt hur barn förändrats, från det hon började sin karriär och till nu. Dels jämför hon med när hennes egen, nu nittonåriga dotter växte upp, dels med ett senare sladdbarn. Hon ser också dagligen exempel på sitt eget jobb. Hur ungar är mer rastlösa, okoncentrerade, mer självupptagna, inte möter blicken när man talar till dem, är "inbundna" och tidvis svåra att få kontakt med. Inte generellt, men en tydlig trend.

Vad är det som får ungar (för det handlar om ungar i det här fallet) att inte förstå vad de utsätter omgivningen för. Och vad är det som får sportidioter att bli totalt rubbade? Varför blir barn inbundna?

Med risk för att bli lite tjatig tar jag upp ämnet återigen. Fritidspedagogen skyllde delvis på internet. Jag skyller på våldsskildringar i allmänhet och våldsamma spel i synnerhet.

Barn och ungdomar serveras numera färdiga lösningar på allt. Allt de vill se kan de snabbt ta upp på närmaste dator. Hälsosam fantasi får liksom aldrig någon plats. I tydliga bilder visas dödligt våld i minsta detalj. Nästan kliniskt, om än artificiellt. När spelet eventuellt tar slut, så är det bara att börja om på nytt, med nya friska takter.

Så funkar inte verkligheten.
Där har vi missat något i umgänget med en yngre generation, tror jag.

Förmodligen kommer jag nu att få veta att jag bara överreagerar. Från experter.
Moralpanik. Reaktionär gubbstrutt, från entusiasterna.
"Hur ska vi hinna....?" från föräldrarna.

Okej!
Jag vet bara att experter haft fel förr.
Att entusiasterna är partiska.

Och att vuxna av alla kategorier har en skyldighet.

*****


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: