tisdag, december 01, 2009

Tänka sig

Nu måste nog kartor ritas om. Och historieböcker kastas till returpappersinsamlingen och författas på nytt. För en hel del år sedan upptäcktes gamla boplatser från 4000 före vår tideräknings början, vid Vuollerim i Jokkmokks kommun. Där levde fångstfolk, som jagade och fiskade i det rika landet just där två älvar mynnade i havet. Det var Stora och Lilla Luleälv.

För bara några veckor sedan hittades 2300 år gamla fynd av ståltillverkning utefter Norrbottenskusten. Ståltillverkning. Det är något annat än det järn, som bereddes längre söderut i landet. Järnåldern. Här hade man kommit längre.

Nu har det hänt igen. Arkeologer har gjort fynd i Tornedalen, som visar att det bodde människor där för 11000 år sedan. Utanför nuvarande Pajala. Enligt hittillsvarande historieskrivning låg inlandsisen kilometertjock över hela landet vid den tiden. Konstigt va?

Här har vi ständigt blivit itutade att invandringen till det nuvarande Skandinavien skedde från söder, allteftersom isen smälte. Den historia vi fick läsa i skolan handlade aldrig om vad som hände i våra delar av landet.

Kanske är det dags att omvärdera.
Kanske bör vi ägna en tanke åt att det skulle dröja sisådär 9700 år mellan de första Pajalaborna och det faktum att Arn ens började kissa i blöjorna och ...

.. att Birka blev till.

*****


Läs mer i DN, eller i NSD.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: