tisdag, juli 05, 2011

En annan verklighet

Undrar hur de känner sig nu, så här efteråt, föräldrarna som mördade sin dotters pojkvän i Högsby för sex år sedan. Funderar de över hur det kunde gå så fel. Hur det var så besatta av ondska och hat, så styrda av gamla unkna seder, att de kunde hälla kokande olja i halsen på den unge mannen, skära av ett finger, hugga av huvudsvålen och slutligen sticka kniven i honom två gånger i hjärttrakten.

Funderar de nu över den annorlunda verklighet de har hamnat i. Idag dömda till 10 års fängelse och därefter utvisning på livstid ur landet. Sonen fri om knappt två år, men med utvisningshotet upphävt. Han utpekades först som ensam skyldig, men har sedan återtagit sitt erkännande.

Han har på sätt och vis förlorat sina föräldrar.
Föräldrarna sin son.
Och sin dotter. Som blev kär i den olycksalige pojken.

Två familjer krossade.
Den mördande och den mördades.

Finns någon ånger?

Och den så eftertraktade, den så kallade hedern...
Var den verkligen värd detta?

*****
Andra bloggar om: , , ,

11 kommentarer:

Elisabet sa...

Och jag hörde på radion att den nu frikände sonen lever under HOT .., och måste ha skyddad identitet. Herregud, så vansinnigt! Jag har NOLL medkänsla med de nu dömda. Noll.

Elisabet sa...

2. Ja, jag menar, så vansinnigt att han nu ska måsta leva i skräck att själv bli dräpt, just för att han har berättat sanningen.

Maja sa...

Ja, det är synd om männskorna! Hur kan man bara tro att ett mord på något sätt kan upprätta en heder? Så vansinnigt korkat!

Och hur 17 kan folk döda sina egna barn?! Inte ens djur gör det och vi som skall vara begåvade med en högre social kapacitet! Bah!

Leif sa...

"... Sonen fri om knappt två år, men med utvisningshotet upphävt." På vilket sätt var sonen skyldig så han måste få ett straff överhuvudtaget? Jag har inte riktigt följt med i tragiken.

Bert sa...

Elisabet: Det måste ha blivit någon felöversättning någon gång. Det detta visar kan inte vara det som definieras heder. Inte på något sätt.

Bestialitet - Så borde den där "traditionen" ha översatts.

Bert sa...

Maja: Man kan konstatera att mänsklig utveckling ofta tar många, många, många steg tillbaka när bl.a. religion blandas in. Vi har sett det under de kristna korstågen, under spanjorernas härjningståg i sydamerika....

Bert sa...

Leif: Jag har gjort samma reflektion vid några tillfällen. Var han med på detta, eller blev han indragen (tvingad) ?

Suzesan sa...

DET ÄR SÅ HEMSKT.....stackars....mest syskonen....brodern.....så starkt att gå emot sina föräldrar....men så tragiskt att det ens ska behövas.
Sorgligt.

För svårt att ta in....! I tänket....hur man kan göra så så hemskt....!

Du har skrivit så bra så jag blev både rörd och berörd.


Kram
/Susanne

ab sa...

Fruktansvärt.

Sonens brottsrubricering ändrades till medhjälp, men han har suttit av sitt straff. Han berättade sanningen nu därför att han hotades av utvisning efter strafftiden.

Föräldrarna ångrar sig inte en sekund. De har haft år på sig att göra det, men nej. Föräldrarna lär vara osedvanligt hårda och skulle säkert ha varit det oavsett kultur, men den s k hederskulturen ger utmärkta tillfällen för folk att leva ut sin grymhet. Det är vanligt att man tvingar en ung pojke att ta på sig hela skulden - "han får mycket lägre straff". 

Jag såg ett TV-program om en släkt i Mellanöstern där FJORTON flickor mördats av s k hedersskäl. Det pågår ett krig mot kvinnor och homosexuella i många länder. De s k balkongflickorna  i Sverige är med stor sannolikhet också mördade, liksom många som "begått självmord" på annat sätt.

Leif sa...

Tror faktiskt en gnutta på att rättsväsendet skyfflade över en del av skulden på grabben för att själva slippa bli synade in i sömmarna pga dålig polisutredning och åklagararbete. Att de tar 1 av 3 skyldiga må vara okey i folkets rättsmedvetande men att totalmissa de som verkligen var skyldiga til mordet innebär rättslig katastrof och att höga huvuden med tillhörande hattar får rulla. Det ligger nog en hel del politik i det där.

- Ja, jag läser många deckare på stranden medan katten far runt och busar.

Cecilia N sa...

Och vad hände med flickan?

Det är konstigt att det inte kan anses hedersamt att stå för det man gjort, att ta på sig ansvaret.