söndag, juli 31, 2011

Ibland blir det upptaget ...

.. redan innan man hunnit slå numret på mobilen. Som idag, när plötsligt den skygga Vinbärsfuksen övervann sin blyghet och frankt slog sig ner på oss. Som ny art i trakten prioriteras förstås dess besök. Och vi fick tillfälle att bekanta oss ordentligt. Trots att den ibland gjorde utflykter åt olika håll kom den tillbaka minst en fem, sex gånger och besökte olika kroppsdelar hos oss.

Inte oss emot.

Vinbärsfuksen är lätt att känna igen. Jag vet ingen annan dagfjäril som har så karaktäristisk vingsilhuett med sin "taggiga" form. Se bara på bilden där den sitter och kastar en "skräckfilmsskugga" värdig en vampyrfilm på min hand.

På latin heter den Polygonia c-album. Polygonia syftar väl på att den ser så "mångkantig" ut (privat teori), och c-album hänvisar till det lilla vita "c" som den har på vingundersidan.

Tack Vbf, för att vi fick göra bekantskapen.
Nu betraktas du som husdjur.




*****
Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Cecilia N sa...

Väldigt stilig fjäril. Har aldrig sett en sån.

Mian sa...

Suveränt!
Vilken lydig fjäril.
För ni har väl inte kletat in er med nån sockerlag eller så...?

ellem sa...

Sånt husdjur skulle jag också gärna ha!

Elisabet sa...

Och tänk, så mycket man får lära sig av bloggvännerna!

Bert sa...

Cecilia N: Det är första gången för mig också.

Bert sa...

Mian: Sockerlag!??? Nädu - Vi är nog söta som vi är. Jag tror mera på att den slickade i sig (för det gjorde den) salter från den svett som finns på huden.

Vi gjorde minsann ett försök med ett mosat vinbär. Tänkte att namnet på fjärilen skulle vittna om att den har vissa preferenser. Men där fick vi tji. Inte intresserad.

Bert sa...

ellem: Jo - Kräver lite skötsel. Kan lämnas ensamma. Ger ingen allergi vad jag vet. Tyst. Väcker en inte på morgnarna. Kissar och bajsar utan att man behöver ha uppsyn. Idealiskt!

Bert sa...

Elisabet: Och ändå kan du redan så mycket. (fjäsk, fjäsk, fjäsk) ;)

thord wiman sa...

Men alltså ... spana in fladdret. Haha. Bravo Bert! Sensationellt rentav. På ett underbart sätt slog din önskan in som ju också var vingförsedd.

Lilla vita c  fick du också med på helt ljuvliga bilder. Det är inte klokt vad den är fin. Fint också få sticka hål på ännu en ful fördom, den om fuksens förmodade skygghet. Intet är som bildbevis. Fjärilar är för härliga synd de är så illa hotade bara.

Ny månad.
Vad ska inte hända =-O  härnäst?