tisdag, mars 18, 2014

Nog undrar jag

Det berättas idag om att någon kunnat spåra "mikrovågor" som bildats de allra första sekunderna efter att universum blev universum genom det vi kallar big bang.

De där vågorna har alltså inte ebbat ut, trots att någon också har kunnat konstatera att det skedde för 14 miljarder år sedan. Jag måste säga att det är hållbara vågor.

Och det är där mitt tvivel sätter in. Vad finns det för säkerhet i de där iakttagelserna, egentligen. Vem kan kontrollera. Vad är det som säger att vi i vår tidsålder har mer rätt tolkning av tecknen än vad Kopernikus kunde konstatera. Förmodligen tyckte dåtidens människor att nu finns det inget mer att upptäcka. Men vi slog oss inte till ro.

Dagens upptäckt kan förmodligen bli ett frö till ett Nobelpris. Givetvis måste nu forskarna lägga krut på att att fortsätta jobba. Dels för att verkligen bevisa dagens teorier, men också gå vidare.

Vad var det som orsakade big bang.
Varför skedde det.
Och vad fanns innan?

Nu fick jag nästan svindel.

*****

6 kommentarer:

Turtlan sa...

Sånt undviker jag att tänka på. Har svårt ta till mig att bortom vårt universum finns ingenting.. eller hur det nu är.

Sen kan man undra vilken nytta vi har av att veta sånt här? Finns ju betydligt fler saker som är viktigare att lösa här på vår klot så den inte går under. Bättre göra det än klura ut saker som hände för millitrilliarder år sedan.

Allmycke sa...

Som hur vi kan stoppa människor från att kriga, skövla jordens tillgångar och sätt att kurera en vanlig förkylning...

Bert Bodin sa...

Turtlan: Man får sålla i funderingarna.

Bert Bodin sa...

Allmycke: Jo.

Anonym sa...

Ja, vad fanns före Big Bang? Ett intet? Ett vakuum? Du får svindel och jag får huvudvärk. Same, same, but different

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Men vi kan börja med att döpa om fenomenet. Hörde det i radion igår. Den stora knallen, får det heta i fortsättningen.