tisdag, mars 11, 2014

Svar tack

Jag är rätt duktig på att vispa grädde. Det har jag gjort i 59 år eller så, eftersom den uppgiften ofta gavs till mig, som gärna ville ha lite god vispgrädde till efterrätten på söndagarna hemma. Tekniken är alltså fulländad.


Idag, när jag står och snabbt åstadkommer ett luftigt gräddmoln till kvällens semlor, börjar jag fundera. Undrar vem som kom på att man kunde få grädde att tjockna och "svälla" genom att man vispade den. Vem uppfann vispgrädden? Kan man läsa det i Wikipedia, eller i Nationalencyclopedin?

Förstnämnda uppslagsverk ger inga besked. NE har jag inte tillgång till.

Sedan funderar jag vidare.

Ibland när jag var barn vispade jag glatt vidare, när grädden egentligen var färdig. Mamma varnade.
 - Nu måste du sluta innan det blir smör!

Smör?

Vem uppfann smöret?

Hm!


*****


13 kommentarer:

Anonym sa...

säkert någon kvinna som ville förgylla vardagen.
Men vem uppfann hjulet?
mw

iZac sa...

Så många frågor, så få svar!
Men om man vispar i 59 år blir det säkert smör, förr eller senare... ;)

LarsW sa...

Ne.se: "Vispgrädde användes redan i antikens Rom. Äldre tiders handskummade grädde var svår att vispa till skum och kallas i 1800-talets kokböcker "gräddskum". När det i äldre tiders kökslitteratur talas om "gräddkakor" och "gräddbakelser" avses inte vår tids bakverk med vispgrädde på utan bakverk av en smet i vilken det ingick grädde. Ett ymnigare bruk av vispad grädde infördes från 1800-talets mitt av schweizerier och konditorier."

Bert Bodin sa...

mw: Hjulet "uppstod" nog av sig självt. En rullande stock, en rund sten som sattes i rörelse av en slump.

Men grädden, och smöret?? Kraftig jordbävning, eller......? ;-)

Bert Bodin sa...

Lars Willen: Tack för informationen. Men grundfråga kvarstår. Vem uppfann grejen med vispad grädde. Och vem fortsatte vispa till smör. Och hur spred sig receptet?

Turtlan sa...

Vem som uppfann smöret? Jo den som vispade för länge....

Jag kör elvisp. Modern av mig :-))

Bert Bodin sa...

Jo, Turtlan. Men vem började vispa som en tok. Och varför? Den personen kunde väl inte förutse att det skulle bli smör, eller ens vispgrädde. Det är grundforskning som gäller. :-)

iZac sa...

Så många frågor, så få svar!
Men om man vispar i 59 år så blir det säkert smör, förr eller senare ... :-)

Bert Bodin sa...

iZac: Så sant. Att jag inte tänkte på det.

(Men sedan undrar jag varför din kommentar inte dök upp här, utan bara i min mejl. Hm..?)

Bert Bodin sa...

Fast nu dök den upp - Från skräppostlådan!!! Du får höja den intellektuella kvaliteten lite, så ska du se att dina kommentarer kommer in direkt. :-D

iZac sa...

Den intellektuella kvaliteten är nog tillräcklig, enligt din skräppostlåda i alla fall! :-D

Anonym sa...

Jag har mer delikata funderingar. Typ; varför började vi äta det som kommer ut ur hönornas kloak? Intressant med skräppostlådan dock, jag får nämligen flytta över de flesta av dina kommentarer från skräpposten till "godkänn och svara". Vet inte varför det blir så, det är i alla fall inget som jag "bestämmer" över :-)

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Jag har aldrig ätit ett kokt ägg. Det går inte att få i mig. Inte ens när jag var barn. Mamma hackade ägg och försökte blanda det i annat. Min ena kind blev bara större och större, som på en hamster och alla äggsmulorna åkte ut igen. Jag var två - tre år och minns det tydligt. Det där med "skräpposten" är ett mysterium. Här också.