måndag, december 22, 2014

Varför julstressa ...

.. när man istället kan sjunka ner i en biofåtölj. Nöjd med att inte tänka som alla andra fixade vi biljetter till kvällens föreställning, liksom fyra (4) andra personer i salongen. Vi var alltså sammanlagt sex själar. Man är ju ingen dussinmänniska!

Filmen handlar heller inte om dussinmänniskor. Den engelska, typiskt engelska filmen Pride är baserade på en "true story" från den stora gruvstrejken i Storbritannien 1984-85. Det var Thatchertider. Hårda sådana, och folk hotades med svält under det år som strejken varade. Hårdnackat fortsatte fru Thatcher och det hela slutade med nederlag för gruvarbetarna. Gruvor stängdes eller privatiserades.

Men hjälp strömmade till. Bland annat från en gay-grupp i London, som startade en insamling till en slumpvis utvald gruvort i Wales. Det gick trögt. Gruvarbetarna var inte speciellt hänförda över att få hjälp från just detta håll. Men tanterna tar tag i det hela. Snart var detta den största bidragsgivaren till arbetarna i byn.

Se filmen. Rolig, rörande och stark. Ljusa och mörka sidor.
Typisk engelsk robust humor.


*****

4 kommentarer:

Biggan sa...

Tack för filmtipset; verkar helt i min "smak" hoppas den kommer upp i min lilla stad så småningom! Avvaktar med grandios spänning och tillförsikt! Engelsk humor och gay-rörelsen verkar en fantastisk mix!.... Morsan Biggan som gått i parader som stolt förälder och haft underbara timmar på Pridefestivaler. GOD JUL <3

Bert Bodin sa...

God Jul till dig också.

Anonym sa...

Har nog aldrig sett misslyckad engelsk humor, däremot en hel del amerikansk,där jag nästan aldrig begriper vad som är så roligt. Men sitta med 4 personer i salongen och se på film.....God jul i alla fall, and may your God go with you, som en mycket rolig man uttryckte det i slutet av sina program. ;-)

Bert Bodin sa...

När det gäller amerikansk film och amerikanskaserier ärjag mycket sparsam. Jag gillar dem oftast inte alls. Ofta förutsägbara och pinsamma. Det finns förstås undantag, men de är lätträknade. God Jul.