fredag, december 26, 2014

Lite småless ...


 
.. på julmaten, gör jag en lättvariant idag. Det blir lite udda mattider sådana här dagar, när frukosten intas sent. Lunchen uteblir och det får bli någon slags lunchinner (För det måste ju vara något engelskt.) under sen eftermiddag eller tidig kväll.

Alltså blev det en silltallrik med pors-snaps till förrätt. Sedan blev det en grönkålssoppa med älgköttbullar och grönkålschips, som serverades med en mörk öl och en god Cheddar. Grönkål är både nyttigt och lättlagat. Såhär gjorde jag:

  • skölj och skär bort mittnerven från grönkålsbladen och lägg dem i en gryta med lite vatten. Vattnet ska inte täcka, eftersom grönkålen "säckar ihop" under kokningen.
  • När kålen kokat på svag värme i ungerfär tio minuter mixar du soppan slät. 
  • Tillsätt grädde och hackad rödlök, samt grönsaksbuljong och låt sjuda. Krydda med peppar. Salt kan man vara lite försiktig med beroende på hur salt grönsaksbuljongen är. 
  • Syra soppan med saften av en halv blodapelsin. Balansera med lite socker, max en halv tesked, eller så.
  • Red med maizena eller idealmjöl om soppan känns tunn. 
Tillsätt köttbullar eller frikadeller om så önskas, och låt dem värmas i soppan och servera med grönkålschips, en god cheddarost i bitar och eventuellt bröd.

Mörk öl passar bra till.

Jag lagade för två personer och är medveten om att jag inte angett några mängder, eftersom jag ofta lagar mat "på känn".

Grönkålschipsen gör du såhär.

*****

2 kommentarer:

Ingela sa...

Broder, svägerska och jag gjorde palt till alla 15 runt middagsbordet i går. Jag är ingen större paltälskare, men det var riktigt gott.

Bert Bodin sa...

Ingela. Omväxling förnöjer. God fortsättning.