torsdag, maj 11, 2017

Fast

Jag hade väl inte tänkt följa de där tre dokumentärerna om Kevin-fallet, som nu visas i SVT1. Men ack, vad jag bedrog mig. Fastnade redan i början av det första avsnittet och kunde inte låta bli att se "tvåan".

Vad ska man tro. Naturligtvis måste jag ta i beräkning att filmaren vill ha fram vissa sidor av hur utredningen gått till. Men jag kan heller inte låta bli att tycka att polisen gör tabbe efter tabbe. Alla är pressade. Man har inget att gå på. Bevisen räcker inte. Inte heller vittnesuppgifterna. Barnens svar blir det som fäller avgörandet. Ett avgörande som inte går att göra något åt, eftersom de inte kan straffas. Det blir ett enda stort jaha.

Men jag måste säga att det är alltför tydligt, hur barnen manipuleras till att vara fogliga. Att svara som polisen vill på de ledande frågorna. Man vill väl göra farbror polisen nöjd, på något sätt.

Det behöver man inte vara särskilt psykologutbildad för. Det räcker t.ex. med mina gymnasiekunskaper i ämnet.

Och jag får en gnagande känsla av att någonting döljs. Att man för 19 år sedan egentligen inte ville rota vidare i ärendet, för att .... Ja, vadå?

Då var det bekvämare att få till en snabb slutsats, så att man kan lämna ärendet sedan. 

Inte kommer jag att kunna låta bli att se det sista avsnittet också.
Sedan får vi se vad följderna blir. 

*****

7 kommentarer:

Babsan sa...

Tänkte inte heller se...Men så hemska förhör ,ledande fråggor så oproffsigt. .Det är ju också skrämmande om det inte var pojkarna vem var det då?

Turtlan sa...

Verkligen gripande. Det gjorde ont djupt i hjärtat förhöret där polis Sandberg sitter i sin polisuniform över femåringen. Bara det att försöka prata i 40 minuter med en femåring är en omöjligthet. Det behöver man inte vara expert för att förstå.

Varför kallade man inte in expertis på samtal med barn? Det borde det ha funnits 1998 också!

Nej det är verkligen mycket konstigt i detta. Visst, journalisten kanske vill vinkla det på sitt sätt en oavsett så har dessa två pojkar blivit utsatta för så många felaktigheter.

Tänker att det här är ett bra exempel på att i ett öppet samhälle så kan man gräva fram sånt här och få det kolla. Journalister kan variera i kvalité men de behövs!!!

Gissar att detta kan bli stora journalistpriset framöver.... ?

Bert Bodin sa...

Tyvärr får vi nog aldrig veta. Om ingen träder fram, förstås. Men jag tror inte det var smågrabbarna.

Bert Bodin sa...

Vi behöver verkligen grävande journalister. De behöver uppmuntras.

Rexxie sa...

...och...tada...nu har Göran Lambertz-harda-utspelmot-utpekade-broderna också vaknat och har synpunkter. Efter Quick-fallet borde han vara försiktig med att ha synpunkter.

http://www.expressen.se/gt/lambertz-harda-utspelmot-utpekade-broderna-/

Rexxie sa...

Oj, nu klistrade min telefon in hela rubriken i stället för bara namnet.

Bert Bodin sa...

Ja, han känns inte "pålitlig" i det här sammanhanget.