söndag, september 30, 2007

Kappvändning

Brukar inte du betala för en tjänst? Något du har behov av, men inte kan producera själv. Själv tycker jag att det är helt naturligt.

Ett nytt skatteutjämningssystem utreds. Ett system där kommuner i glesbygd får tillskott från kommuner som, så att säga, tjänar på att de andra kommunerna finns.

Du vet, de där kommunerna som ligger långt borta och står för råvaror i form av mineraler och energi som ger landet rikedomar. Kommuner som får delar av sin trakt förödd för all framtid. Som kämpar i motvind med att uppfostra barn, utbilda dem för skattepengar, bara för att sedan skicka iväg dem till bättre bemedlade kommuner, som redan kämpar med jättehöga lönekostnader, trafikinfarkter och bostadsbrist.

Nu klagar kommunerna i Stockholmsområdet över att detta förslag läggs fram, och anser att de är orättvist behandlade. Anförda av finansborgarrådet Kristina Axén Olin i Stockholms kommun.
- Jag förutsätter att regeringen (Av hennes egen färg. Min anm.) slänger den här utredningen i papperskorgen. .... Detta ger mig inget incitament alls för att se till att fler börjar jobba och fler flyttar hit.

Är det inte helt naturligt att de som nyttjar dessa tjänster även betalar för sig? Är det inte ett bra exempel på principen "tillgång och efterfrågan"?

En princip som annars brukar hyllas rätt oförblommerat i alla andra sammanhang.
Det vore väl marknadsanpassat, om något!
Ja, rena drömmen för en moderat.

*****


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: