fredag, april 11, 2008

Så'n e' jag

Enligt en ytterst vetenskaplig analys av min blogg kan det konstateras att jag har en personlighet. Det hade jag väl också förväntat mig. Men vilken sort?

Hos Elisabet hittade jag en länk till Rexxie, som berättar om testet.

Och naturligtvis gick jag på det.


Här är resultatet:

“Passar sig verkligen det där?”

Väktarna kan kallas för samhällets stöttepelare. De övervakar att människor och ting är på sin rätta plats - dvs inom den föreskrivna normen. På ett sätt är väktarna därför “traditionell” i det att de är de som upprätthåller traditioner, ritualer och normer. De uppfattas ofta som (och värdesätter att vara) pålitliga, lojala, metodiska och praktiska. Väktarna kan sägas vara de som administrerar samhället - på både högre och lägre organisatorisk nivå.

Många väktare drömmer om att klättra uppåt till en ansedd position i en etablerad organisation - snarare än att uppfattas som individuella och unika.

Väktare värdesätter andra människors åsikter högt och är oftast mycket medvetna om vilka som “passar in” och vilka som inte gör det.

Vill du ha en Väktares uppmärksamhet - pröva uttryck som “beprövat”, “förnuftigt” eller “succé”. Väktare använder ofta ord som beskriver andra människors position i flocken såsom “duktig”, “känd” eller “framgångsrik”.

Vän av ordning (ESTJ)

Vän av ordning kan ofta uppfattas som något opersonlig och är ofta intresserad av teknik eller organisatoriska eller juridiska system. De är ypperliga på att organisera fakta - och allt annat de råkar stöta på.

Deras förmåga att objektivt analysera människor, situationer och saker ligger till grund för deras ofta starka förmåga att resonera. De är mycket angelägna om att andra människor uppför sig “lämpligt” och “förnuftigt” - baserat på deras egna erfarenheter de samlat på sig. Detta värdesättande av förnuftet gör att de är mycket lätta att ha att göra med - så länge man passar inom de ramar för “förnuftigt uppträdande” som de satt upp.

Känslor är en bisak för Vän av ordning och deras umgängesliv är därför ofta något sporadiskt. De är däremot mycket lojala mot människor. Yrkesmässigt trivs Vän av ordning bäst med att administrera och förvalta. Detta gör de så bra att de ofta avancerar högt i organisationer som bygger på kontinuitet.

I tider av förändring bidrar Vän av ordning ofta med en realistisk och praktiskt syn på hur förändringen kan ske med största möjliga nytta och minsta möjliga skada. Därmed balanserar de mer visionära, men kanske opraktiska personlighetstyper.


*****

Inga kommentarer: