måndag, april 21, 2008

Hoppsan

Nu har någon vaknat. Ja, jag förstås. Dvalan från igår försvann rätt snabbt, trots allt.

Nej, nu är det Luleå Kommun som plötsligt sträckt sin lekamen, gnuggat sömnen ur ögonen och rutit till. En statlig utredning föreslår nämligen att Länsrätten i Luleå skall flyttas.... ja, vad tror ni... Jo söderut,förstås. Denna enfaldiga, på gränsen till sinnessjuka centraliseringsiver, som bara går åt ett håll.

Men nu ger kommunen faktiskt moteld. Norrbotten är det större av de två aktuella länen. Umeå, som var den tilltänkta orten, ligger längst bort i ena hörnet av det distrikt som länsrätten skulle betjäna. Längst bort i ena hörnet!!! Men ni hör väl hur det låter. Vad är det för centralisering? Nej, det är bara ett "stockholmsperspektiv", som kan förorda en sådan lösning. Ordet är inte mitt eget, men det kunde vara det. Kommunalrådet Karl Petersen anser att utredningen "snackar skit" om att det skulle vara svårt att rekrytera till Luleå. Här finns ju redan ett 25-30-tal medarbetare med goda kunskaper. Flytta hit Umeåborna istället, så får länsrätten en mera geografiskt lämplig placering. Norrbottens län glöder för närvarande av företagsamhet och investeringar i mångmiljardklassen. Är det månne det som sticker i ögonen, på "söderisterna"?

Jag kan inte annat än hålla med herr kommunalrådet. Vi måste få ett stopp på de otroligt fantasi- och kreativitetslösa stockholmsutredarna, som alltför länge fått styra och ställa. Här har vi goda möjligheter. Bra kommunikationer. Internationell flygplats.... Ja just det... Vi kanske skulle ta och flytta hit UD också. Och vad vore en lämpligare plats för finansdepartementet (det är ju i alla fall härifrån det mesta tillskottet till det svenska folkhushållet kommer, enligt förståsigpåare). Bifoga dessutom Vattenfalls huvudkontor. Det kan ligga i Jokkmokk.

Det skulle lätta på trycket i den fysiskt tillproppade huvudstaden. Och den mentalt igenkorkade administrationen.
*****



Kuriren och NSD har mer.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: