lördag, juni 28, 2008

Sommarlördag

En sådan där dag, då inget har hänt. Klarblå himmel. Vimsiga sommarvindar. Solen sken. Och månen. Samtidigt, redan till frukosten ute på altanen. Eller heter det terrassen. Eller terassen?

Nåväl. Trots allt så klipptes gräset, rensades grönsakslanden, kupades potatisen. Haha - Det låter som att vi har stora ägor. Potatislandet är tolv sättpotatisar stort, inhägnat av två våningar lastpallskrage. Grönsakslandet är av envåningstyp, liksom det ystert blommande jordgubbarna. Mer än så blir det inte, när man har en tomt mer stenbunden än den magraste Smålandsteg. Inte har vi för avsikt att bygga långa stenmurar heller, så vi får röra oss med det sparsmakade, vad gäller odling.

Det här är en märklig tid. Evigt ljus. Allt, ja allt blommar. Samtidigt. Den ludne (Rhododendron tomentosum. Tomentosum betyder luden.), har i och för sig nästan blommat ut. Men ännu ses stora områden med vita bollar mellan granarna utanför köksfönstret. Skvattram, till vardags. Smörblommor, syren, lingon, rönn, rödblära, lupin, prästkrage, smörkopp, vallmo, rosenbräcka, fjällsippa, omrot, tuvtåtel. Ljuset har satt fart på allt.

En svalkande Limoncello di Capri med is, sätter punkt för utejobbet framåt kvällskvisten och middagsbestyren tar vid. Det blir grillad fläskfilé, torrmarinerad med salvia, timjan, citronmeliss och vitlök, och serverad med rostad potatis, späda sparrisknoppar och grillad ananas. Enkelt. Gott. Sommarmat.

Sommardag.



*****


Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: