lördag, december 18, 2010

Du får som du vill

- Bert! Du är en romantiker, som bara tror att allt var bättre förr.

Det har jag fått höra många gånger, inte minst här på bloggen, när jag berättat om hur vi hade det i min ungdom.

Att världen förändras är naturligt. Både till det bättre (förhoppningsvis) och det sämre (tyvärr). Jag är fullständigt övertygad om att utvecklingen styrs av oss själva. Konstigt vore det väl annars.

Världen verkar bli mer och mer komplicerad att förstå sig på. Kanske gjorde man inte det för 40-50 år sedan heller. Orsaken till det är väl att vi inte hade tillgång till så mycket mer än vår egen lilla värld. Media var inte så tillgängliga, TV-kanalerna inte så många osv. Det är annat nu, när vi kan klicka oss runt jorden när vi än önskar.

Samhället utvecklas. Det har blivit råare. Det tycker de flesta som jag känner, när ämnet kommer på tal. Och "ingen" fattar varför. Eller låtsas inte förstå.

Jag vet. Förnedrings-TV. Våldsfilmer. Dataspel.
- Äsch! Inte är det farligt. Inte påverkas man negativt av våldsskildringar.
Så har det ofta låtit.

Men nu har det kommit ett "vad var det jag sa-tillfälle". En stor studie gjord av fyra framstående hjärn- och beteendeforskare vid Karolinska Institutet, som gjort en sammanställning av mer än 100 vetenskapliga studier i ämnet, har kommit fram till att sambandet är tydligt och "visar på en robust koppling mellan våldsamma dataspel och aggressiva beteenden, tankemönster, och affekter liksom minskad empati och prosocialt beteende i både experimentella studier och populationsstudier."

Så visst är det vi själva som ställer till det.

Och jag tänker skuldbelägga alla föräldrar, som tänker ge sina barn ett TV-/Dataspel i julklapp, som går ut på att skjuta, lemlästa, spränga, tortera en motståndare: Det är ditt fel!

*****


Läs dagens debattartikel i DN.

Läs gärna också liknande inlägg här på bloggen:
Är livet ett dataspel.
Är det mig det är fel på?
Reaktion.
Förlorade spärrar.
Långkok.
Ingen fara på taket.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: