lördag, januari 15, 2011

I vargens tid

För andra året i rad skämmer Sverige ut sig. Årets vargjakt är igång. Redan nu på eftermiddagen har nio stycken fällts. Det är nästan hälften av den kvot som är aktuell i år.

Men hela historien har varit märkligt nedtonad jämfört med fjolårets uppståndelse. Undrar varför. Inga pinsamma bortförklaringar från miljöminister Carlgren har heller hörts.

Jägarna förnekar sig förstås inte. De har en hobby. Jakt. Till det krävs att hundar springer lösa i skogen lite hipp som happ och råkar i käftarna på en varg. Sådant får ju gubevars inte förekomma. Det är ju min hobby, min hund. Vargen måste bort! Kanske skulle de istället rannsaka sig själva och fundera över varför fler hundar dör av gevärskulor än av vargbett, enligt försäkringsbolagen.

Eller som den jägarrepresentant som intervjuades härom dagen motiverade jakten.
- Vi måste stoppa flödet av varg som kommer in från öst.

Flödet!?? Aha - Det måste vara den där grå massan som ständigt väller in över Torneälven.
Det är därför vi inte kan gå ut på dagarna.

Vad det handlar om är bara skitsnack och skyddande av egenintressen. Enkelspår och total okunnighet om biologisk mångfald är tydliga karaktärsdrag.

Att vargjakten är sanktionerad av staten borde med automatik innebära att eventuell avskjutning i viltvårdande syfte borde utföras av professionella och kunniga naturbevakare från länsstyrelsen.

Inte av vapenglada machomän.*****

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: