torsdag, januari 13, 2011

Matseeing

Att resa är att färdas och att uppleva. Att äta är en stor del av resan, åtminstone för mig. Det gäller att passa på, när man har chansen att prova något nytt, eller något typiskt för trakten. I Tromsö åts det en hel del. Alltifrån våfflor med mesost och räkfrossa, till gourmetmat både på restaurang och i hemmiljö. Fattas bara annat.

Trettondagshelgen är ingen helg i Norge, utan bara vanlig vardag. Därför smällde vi i med en riktig brakmiddag på fredagkvällen istället. Det var ju ändå fredag.

Restaurang Fiskekompaniet hade ett bord för oss. Inte så konstigt, eftersom vår värd hade bokat långt i förväg.
- Det ska vara ett bra bord för fyra personer, hade han sagt.
Nu blev vi sju, men det var heller inget problem. Det blev ett annat bord bara. Med stora glasytor ut mot den isfria hamnen och alla ljus på andra sidan fjorden kändes det nästan som att sitta utomhus.

Krogen är svenskägd, och som vanligt var många i personalen svenskar. Eftersom vår inbjudare Mats varit här förr ett par gånger, bjöds vi även på en liten aptitretare medan vi studerade menyn. En skaldjursceviche.

Sedan följde en ostgratinerad hummer i rökt lax-consomme, pannstekt torskrygg i brynt smör och grädde med mandelpotatis, sparris och rödbeta, och en jordgubbstryffel med hjortronflan.

En sval Chablis i glasen.

Vi blev mätta.

Stort tack till värden.+++++


På lördag blev det hemmamiddag. Då fixade jag förrätten, som var en varmrimmad lax med rostadvitlöks-grädde. Värden frestade med en klassisk osso buco med karljohanssvampsrisotto. Det hela avslutades med en läckert frasig smulpaj på norska äpplen. Förrättsvinet ett vitt Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, och till huvudrätten en Australiensare; Yellow Tail Shiraz, som i Sverige kostar 70 kronor och i Norge 139 norska diton! Och väldigt gott. Till desserten serverades ett gammalt fint portvin och till kaffet cognac.

Vi blev mätta även denna kväll.Söndagen ägnades åt hemfärd.

*****

Inga kommentarer: