söndag, december 04, 2011

Högvatten

Denna höst har varit regnig i överkant. Det tjippar och tjoppar under skorna när man går på en stig i skogen. Marken är fullständigt mättad. Jag bävar för att det nu plötsligt slår om och blir smällkallt. Då har vi inte en enda växt kvar nästa vår. Evig tjäle kommer att råda.

Kajakstenen en sommarkväll
Mycket vatten i havet beror bara marginellt på regn. Nu är det istället sydvindarnas fel. Dessutom lågtryck.

Vi har en stor sten nere vid stranden, som vi kallar "kajakstenen". Det är där vi normalt bordar och stiger iland från våra havskajaker. Bra ställe, eftersom man kan vara rätt "torrskodd", när man sätter sig i kajaken och kan sedan staka sig ut över sandbottnen.

Stenen ligger mestadels på land. Ibland kan det skvalpa lite vatten kring stenens fot. Stenen är hög. En dryg meter, kanske 1,20 och rätt knepig att ta sig upp på.

Idag, när jag var ute på min "depressionspromenad" i strilregnet som SMHI envisats med att kalla för snö, såg stenen ut så här:

 Jo - Det är den som knappt syns där ute i vågorna.









*****

2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Jäklar!!! Men vad beror det på?

Bert sa...

Eva Nygren: Länge sedan sist.

Det är en kombination av extrem kraftiga lågtryck och sydväst/-ostvindar, som pressar upp vatten i bottenviken. Kombinationen med stora flöden från de stora älvarna gör att det blir så här. Det är egentligen naturligt. Det som är skrämmande är att det sker  oftare och oftare.