torsdag, januari 26, 2012

Rösträtt

Så har sossarna "valt" en ny ordförande.  Stefan Löfven. Och det är väl gott så. Jag har egentligen ingen åsikt om honom. Jo - han gillar kärnkraft. Det ogillar jag.

Själv är jag inte sosse, men lyckönskar partiet ändå, eftersom vi behöver en skjuts i opinionen. Må sossarnas ambitioner leda dem rätt. Om Löfven är rätt person att göra det, har jag ingen aning om.

Men jag blir lite orolig över att "folk" inte vet vem han är. Våra lokala tevenyheter, Nordnytt, gick ut i en av Sveriges rödaste städer och frågade mannen och kvinnan på gatan om de kände till den nye sosseledaren. Ingen - säger ingen, visste vem han var. Ung eller gammal. Alla tillfrågade var helt nollade och kände inte till hans namn. Samma fenomen visade sig när Juholt valdes.

Jag förstår inte att det är möjligt. Stefan Löfven har förekommit i medierna rätt ofta, vill jag hävda. Han var också aktuell i förra ledarsvängen för sossarna. Facklig ledare. Sommarpratare. Nog borde han vara känd. Åtminstone lite bekant.

Orolig är ordet. Jag tycker mig måttligt intresserad av politik. Medelmåttigt. Ändå vet jag vem han är, även om jag inte i detalj vet vad han står för. Men det lär väl visa sig. Det som oroar mig är att de där, som "aldrig hört talas om honom", förmodligen inte hört talas om så många andra heller. Om man är så bortvänd från den politiska världen undrar jag på vilka grunder folk lägger sin röst när det är val.

Röstar de rätt?
Och framförallt - Hur vet de det?

Har vi inte vissa skyldigheter i en demokrati?

*****
Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Turtlan sa...

Jag tänker att folk kanske svarar "jag vet inte" lite för säkerhetsskull. Detta istället för att svara fel om vem han är.

Vi fårväl hoppas att det ger lite skjuts i politiken precis som du skriver.

Sven-Olof sa...

Nu svor Du väl i kyrkan i alla fall! Har Du hört talas om någon som uttalat det är min skyldighet?
Däremot har jag alltid hört det är min rättighet eller det har jag rätt till.
mvh Sven-O.   

Knapsu sa...

Jag delar din fundering, man blir ju fundersam när folk inte verkar ha någon koll överhuvudtaget.
Men det föklarar väl varför folk röstar på "500 kronor-mer-i-börsen" alternativen.

Bert sa...

Turtlan skrev: <span>Jag tänker att folk kanske svarar "jag vet inte" lite för säkerhetsskull. Detta istället för att svara fel om vem han är. Vi fårväl hoppas att det ger lite skjuts i politiken precis som du skriver.</span>

Mikaela O sa...

Samma sak slog även mig. Men jag undrar om Nordnytt verkligen tog med alla de frågade. Det verkade för konstigt att ingen skulle veta. I ett liknande radioreportage visste mannen och kvinnan på gatan vem han är.

Eller så är "folk" dåliga på namn. Nordnytt hade kanske behövt visa en bild på honom.

Bert sa...

Mikaela O: Så kan det vara. Men tyvärr tror jag att många inte bryr sig.

V sa...

Jag erkänner min okunnighet om Stefan Löfven och jag tycker ändå att jag brukar försöka följa med i samhällsdebatten :-/

Bert sa...

V: Haha - Jo, att en och annan inte känner till honom, är väl rätt naturligt. Otur att det skulle vara just du! ;)

Men att varenda intervjuade människa var helt okunnig är en en annan sak. Ser/hör inte folk på nyheterna längre. Är det bara Hollywoodfruar, Top Model och Radio RIX som gäller. Bevare oss för framtiden i så fall.

Maja sa...

Jag hade känt igen honom och kunnat placera honom som Metall-boss (så illa som han handlat mot alla lågavlönade inom Kommunal!) om jag sett ett foto, men faktiskt inte kunnat hans namn.

För partiet som helhet kanske detta val var bra. För röster från en större allmänhet tror jag detta var spiken i kistan!