tisdag, februari 28, 2012

Nu har jag tänkt rätt igen

Kvällens nyhetssändningar har rapporterat om en forskarrapport, som kullkastar myten om den långa sömnen.

Tydligen har några forskare nu konstaterat att vi inte behöver sova åtta timmar varje natt. I varje fall inte åtta timmar i rad. Det går lika bra, eller är till och med bättre att dela upp sömnen i flera perioder, med en vakenstund emellan.

Det där har jag insett för länge sedan. Många panikreagerar om de vaknar mitt i natten och inte kan somna om. För vi måste ju sova. "Jag dör om jag inte får sova". "Jag kommer aldrig att orka stiga upp imorgon, om jag inte får sova."

Johodå! Det går hur fint som helst.

Människan är ett djur. Det finns inga andra djur som sover åtta timmar på raken. Det är onaturligt.

Så jag tänkte rätt redan 2007.
Förmodligen.

Gonatt!

*****

18 kommentarer:

ab sa...

Om man inte är en björn förstås... ;)

Bert sa...

ab: Men dvala och sömn är inte riktigt samma sak. Och det har faktiskt visat sig att även björnen är vaken då och då under vintern. Bland annat när den föder barn.

Elisabet sa...

Själv har jag i alla tider, åtminstone som vuxen, vaknat vid tretiden och sedan sover jag ytterst lätt resten av tiden ...., utom nu när vi är här i fjällstugan, nu sover jag rakt av till fem, sextiden!

Men det kanske har med två glas vin att göra ,-)

Eva Henriksson sa...

Jag tänker som du...och forskarna.
Jag vaknar och somnar men oroar mig inte.....det är värst om man oroar sig......
Lätt att ta det lugnare när man är pensionär....
Hej från eva i Tyresö

Leif sa...

Katten vill ogärna att jag skall vara uppe och nattuggla efter midnatt. Han kör mig i säng (ifall han kan). Sen går han sin kvällsrunda och äter en matbit före han hoppar ned i sin vältempererade sovigloo. Katten vill alltid vara sist att sova.

Därpå går han upp en runda mitt i becksvarta natten kring halv tre något. Sedan sover han lite igen före det blir dags att hur pigg som helst väcka mig halv fem, tjugo minuter före första färjan går. Han kanske kommer direkt från något nattligt party? Jag skall då bära runt han lite före jag nådigt får tillåtelse att gå tillbaka och sova halvannan timme till. Men senast 7 skall frukosten hans stå klar. Han blir väldans sur om den inte gör det, i så fall får jag snabbt veta att jag har en besvärlig katt i huset. Han verkar ha en inbyggd klocka.

Ovanstående är det ungefärliga dygnsschemat som katten håller oavsett vi är på ön eller annorstädes utomös.  För min del har jag emellanåt oregelbundna tider, en rullande dygnsrytm men det verkar ändå som om katten nästan alltid är vaken när jag är det. Han är för det mesta full av energi, en slags Duracell-katt.

Under våra resor i skandinavien har jag sett att han verkar vara en expert på att få sig en skiva sömn så fort tillfälle ges. Powernapping kallas det visst för, vilket förmodligen är en väldigt effektiv form av vila. Drömmer gör han, om vad vet jag inte. Äter gör han mer än 20 ggr per dag.

Kanske vi har något att lära oss av djuren?

Mikaela O sa...

Men vi kan ju inte jämföra ett djur med ett annat slags djur. Alla fungerar ju olika. En koala sover 19-20 timmar per dygn. Det gör inte vi. (Förutom Petter Northug som sover 22 timmar på raken.)
Men jag håller med, finns ingen anledning att stessa över att man inte sover enligt någon annans mönster.

Leif sa...

Men vet du, alltid har jag hört katter sover väldigt mycket. Vet inte om det stämmer riktigt för jag sover minst lika mycket som katten här i huset gör i sin sovigloo. Dock karvar jag inte åt mig skivor av sömn som han (powernappar) så fort tillfälle<span> </span>yppar sig. Det är katten bra på.
Jag åker sällan skidor. Men det finns visst somliga katter som gör det. Här på holländska. :)

- En kolugn katt, har aldrig sett något liknande trots jag forskar i raskatter, sa veterinären när vi satt på Arlanda mitt i julstressen och väntade på ett flyg. Medan Marcel bara satt på caféräcket mitt i vimlet, åt lax från hennes smörgås och kollade nyfiket på alla människor som julstressade runt med sina koffertar.

Bert sa...

Elisabet: Jag sover oftast väldigt bra hela natten utan att vakna en enda gång. Kanske upplever man också att man sover "tyngre" efter några glas vin, men det är egentligen tvärtom. Djupsömnen går förlorad.

7 timmar är min nattsömn. Plus en lur efter jobbet. 10 minuter - funkar som meditation ungefär och är ytterligt uppiggande.

Bert sa...

Eva Henriksson: Många myter finns det att krossa. Precis som för olika dieter, finns det säkert också ett mode i sömntyper. Egentlligen skulle vi må bäst av att följa sina instinkter utan att fundera så mycket på det.

Bert sa...

Mikaela: Sedan kanske inte en koala sover så djupt. Och aldrig 20 timmar på raken.

Bert sa...

Leif: Definitivt har vi saker att lära av alla som inte medvetet skapar fobier, myter och vanföreställningar. ;)

Mikaela O sa...

Men vi är olika, menar jag. Och det är väl det det här går ut på. Alla behöver inte samma slags sömnvanor.

Mikaela O sa...

Leif, din katt verkar vara precis som siameskatten Cleo i Jan Mårtensons deckare.  :)

Maja sa...

Jag har inget emot att dela upp min sömn i kortare perioder, men har svårt att hitta en arbetsgivare som accepterar att jag tar mig en timme då o då. Arbetsgivare är inte djurvänner.

Bert sa...

Mikaela O: Jovisst är det så. Men var har mönstret bildats? Varför har det i långeliga tider sagts att vi ska sova 8 timmar per natt. Bäst är väl att följa den "rutin" som man mår bäst av. Som de "djur" vi ändå är.

Bert sa...

Maja: Åh - Det finns många som sitter och sover på jobbet. Med ögonen öppna.

Leif sa...

Skaffade mig förut till sängen en sån där tryckavlastande viskoelastisk madrass Tempur. Egentligen blev det till sist två, en tjockare och en tunnare ovanpå vilket är det optimala tillsammans med Tempurkudden. Jag sover alldeles utmärkt i den sängen vilket även katten har kommit på är ett ypperligt ställe att vila sig efter middagen i fred och ro.

Marcel brukar på eftermiddagarna försvinna iväg och man kan varken se till eller höra något ljud från honom, allting blir ovanligt lugnt. Allt som oftast ligger han då inkravlad under täcket och vilar sig, ser lycklig ut.

På besök i främmande hus med Tempursängar har katten ofta plötsligt "försvunnit". Och vart hittade man honom då? Jo, vilandes under täcket. Tydligen är det någon doft i materialet som han känner igen och förknippar med ett gott ställe. Han vill därför ha Tempur i sin resväska som han tillbringar en hel del tid i under sina resor.

Visst är det inspirationsgivande liksom med djurens bokcirklar.

I en Hillerød kommun på Själland är det okey med powernapping under arbetet, men det "sygdomsforebyggende initiativet" har gått i stå efter kommunhuset flyttade till nya "glaslokaler".

Mikaela O sa...

För en del människor är det säkert helt naturligt att sova åtta timmar, i sträck. Kanske har just de råkat få utveckla mönstret?