tisdag, juli 24, 2012

Ordbajsarfrukost

Ny müsli. Färskpackad.

Färskpackad!!!???
Vad fasen är det?

Är den nyligen packad? Skulle inte tro det. Säkert har den några månader i påsen. Minst!

Var müslin färsk, när den packades? Ja - låt oss hoppas det. Så färsk den nu kan vara. Grynen och sädeslagen kan ju tidigast ha skördats i höstas. Färskskördats, månne.

Jag läser vidare på påsen för att kanske få någon sorts förklaring. Den gives icke.

Men en sak skiljer denna müslisort från andra. I alla fall bland de som jag provat. Den har återförslutbar påse.
".... som hindrar de torra ingredienserna från att ta smak av andra livsmedel i skafferiet (Ja, det vore väl synd om müslin smakar vetemjöl eller röda linser imorgon.) .... och håller frukt och bär mjukare."

Så bra!

Nu är det bara så att jag finner inte spår av någon som helst frukt eller några som helst bär i påsen. Varken vid okulärbesiktning av innehållet, eller vid studium av innehållsdeklarationen.

Häpp, Finax!!! Där försvann mitt förtroende.

Tur att man har färskodlade jordgubbar i landet som man kan färskplocka och färskanvända i färskfrukosten ifärskmorgon.

*****
PS. Färskpackade just osten och lade den i kylen för att använda den imorgon igen. Nu är frukostdisken färskdiskad och ligger och färsktorkar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inlägget är mejlat till Finax för kommentar.

13 kommentarer:

Maja sa...

Ja verkligen ordbajseri! Men kanske begreppet färskförpackad innebär att man gör müslin och stoppar den i påse på ort och ställe, istället för att göra blandningen i Sydamerika, frakta fröna över halva jorden och sen stoppa i påsar i Sverige?

Det dyker upp en massa begrepp i samband med mat nu för tiden så att man ska få en känsla av att den är naturlig och ursprunglig. Men de säger inte det, så man kan liksom inte "sätta dit nån" för förfalskning. Möjligen för vilseledande information. Ex - Dafgårds kåldolmar enl farmor Karins ursprungsrecept. Tveksamt om hon hade tillgång till smakförstärkare, färgämnen och konserveringsmedel med de E-nummer man använder idag.

Bert Bodin sa...

Maja: Haha - Jo, det finns mycket "bajs" därute. Mycket! Synd att det inte går att återanvända som gödsel på åkrarna. Det handlar mer om rötslam, med betoning på "röt", som i rötmånad, benröta, m.m.

Jan S sa...

Det är inflation och överdrifter i allt numera.
Ibland har man ju t.ex haft förmånen att köpa något som är gjord på "äkta grädde" Jag visste inte att det fanns "falsk grädde"

Suzesan sa...

Haha färsktorkad disk. ROLIGT. Även det andra. Blir alltid misstänksam när de betonar färskhet och äkta.
Så som tjuvar och banditer och de som ljuger som betonar att de är" OSKYLDIGA...det var inte jag..(de då)"

Hemk*p har en sorts havrekuddar där det faktiskt finns massor med jordgubbar i...skivade och röda....Synligt och de smakar som gubbar. Men de du har i skålen. Mums.

Men müsli och sånt färskpackat i affärerna har ett dyrt kilopris på på HAVREGRYN. TILLEXEMPEL. Väg och räkna.

Kram
/Susanne

Cecilia N sa...

Det mest upprörande på müslifronten hemma hos oss är att f-müsli har slutat med papaya (alltså den utan kokosflagor). Det var sonens stapelföda. Nu får han stå ut med att äta ananassorten.

Sven Teglund sa...

Hahaha....helt otroligt vilken formuleringskonst det finns på matvarorna nuförtiden. Det är fusk och lögn hela vägen. Vi är lurade så det smäller om det.

Tur för dig att du har ett färskt jordgubbsland!

thord wiman sa...

"Ultra-Mega-Special-Shine-Teknologi"
står det på en tandkrämstub i en affär nära mig. Ännu en suspekt produkt. Tandkräm är inte längre tandkräm utan läbbiga experimentella laboratorieodlingar långt bortom sans och förnuft, som det känns. Löften från en producent med fingrarna i kors bakom ryggen.
Nej! Jag blir allt mer avskräckt. De flesta produkters primära agenda är säkerligen inte människoomtanke och miljövänlighet - utan krass girighet. Ufh!

Ändå finns det som i sagans värld fast i verkligheten ett förtrollat ord, begreppet "Konsumentmakt" - märkligt, märkligt att det ännu inte mer aktivt (du gav prov på det, Bert!) genomsyrar människans medvetande om vad VI verkligen kan genomföra och åstadkomma tillsammans. Konsument/Medborgarmakt och sociala medier, diktatorers mardröm har vi ju sett i Mellanöstern, Nordafrika, borde även vara giltigt inom livsmedel och alla typer av branscher som verktyg och garant för sunda, pålitliga produkter, renare miljö, ett helt annat ansvar, långsiktighet! Det är vi konsumenter som bestämmer.

Jo, här finns mycket arbete att göra och året måste absolut inte enbart bestå av en miljövänlig vecka anordnad av SNF.

Bert Bodin sa...

Jan S: Rätt. Antingen är det grädde eller inte grädde.

Bert Bodin sa...

Suzesan: Jo, ofta blandar vi müslin själv. Det blir nog ofta bäst. Eller också förstärker vi den som finns i påse med fler nyttigheter. Psyllium, pumpafrön etc.

Bert Bodin sa...

Cecilia N: Stackars, stackars baaaarn. ;-)

Bert Bodin sa...

Sven: Jo, det är tur att man är själförsörjande i något avseende.

Bert Bodin sa...

thord wiman: Jag utnyttjar min konsumentmakt så mycket jag kan, genom att påpeka "missförhållanden". Får jag inget gensvar, så slutar jag köpa. Definitivt. Så borde alla göra. Men många bryr sig inte, enligt principen "vad kan lilla jag göra".

Cecilia N sa...

Ja det är inte lätt att vara enjängd.