onsdag, december 05, 2012

Hur gör Finland

Läxhjälp hit och läxhjälp dit!

Jag har aldrig begärt och aldrig fått. Jag har gjort.

Åter till rubriken!
Hur gör de i världens bästa skola?

*****

11 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, hur gör dom?

Såg och lyssnade till Maria Wetterstrand i nån tv-soffa och till min förvåning berättade hon att i finska skolor har man t.om kristendomsundervisning och - ve och fasa - sjunger i kyrkan och även i skolan, ja, riktiga psalmer!

Så även om barnen blir belästa för övrigt och uppvisar goda resultat på prov, så måste dom ju naturligtvis få andra skador - säkerligen för livet -, p.g.a. allt det andra.

Ja, är det förresten inte så att Finland toppar självmordsstatistiken? hälsar Elisabet, som nu sjunger Silent Night för sig själv ,-)

Elisabet. sa...

Ps. Det värsta var att hon inte ens tyckte att det var "ett problem". Tur att hon inte längre agerar språkrör. Hur skulle det ha sett ut! Ds.


(obs. ironi)

Bert Bodin sa...

Elisabet: Tur att du sjunger för dig själv! ;-)

Men intressant är att Sverige alltid ska försöka uppfinna hjulet på nytt istället för att studera ett närliggande (Finland) exempel.

Anonym sa...

En annan rolig sak är att man skickar rektorer och lärare för att undersöka och lära av Norge och Danmark (åtminstone härifrån Halmstad) när det är Finland som lyckas bäst.
Våra rektorer och politiker åkte till Skottland, har någon hört om revolutionerande framgångar i skotska skolor??
Lätt frustrerad PV som försöker lära ut i Halmstad

Bert Bodin sa...

PV: Hm!!? Skottland. Whisky??

Tyvärr tror jag att vi är lite enögda och ogärna tittar österut av någon anledning. Till och med här i Norrbotten, som ändå har 50 mil landgräns med Finland.

Cecilia N sa...

Jag tror ni är något på spåret: Kolla Finland.
Men inte kan man väl lära sig nåt av "lillebror"?

(ironi)

Ingela sa...

Tre starka skäl finns till Finlands skolresultat enligt de kunskapsmätningar som görs:(kan emellertid finnas anledningar till att noga granska vad man egentligen avser att mäta och om man verkligen får veta det och utifrån vilka metoder...)
1. Hur det finska skriftspråket är uppbyggt. Inget annat språk har en så genomskinlig ortografi, d.v.s. att när man skriver som det låter blir det nästan alltid rätt. Det gör att rättskrivningsprov gynnas eller misssgynnas av själva språket som talas i det landet.
2. Disciplinen i de finska skolorna. Finska barn mer hörsamma gentemot de vuxna - på gott och ont. Lärarna behöver i alla fall ägna mindre tid åt fostran och kan ägna sig mer åt undervisning.
3. De finska lärarlönerna. Med höga löner lockas ambitiösa personer med egna goda studieresultat till lärarutbildningarna. I Sverige är det lätt att komma in på lärarutbildningen eftersom inte ens de platser som finns fylls med lärarstudenter.

För övrigt är det väl inget fel på läxhjälp om den ges till de som behöver det och inte de som har råd med det.

Bert Bodin sa...

Cecilia N: Precis. Varför inte leta i närheten.

Bert Bodin sa...

Ingela: Jo - Min reaktion riktar sig främst emot det där sista du skriver. Behövs läxhjälp så ska den kunna fås av alla på lika villkor. Allt annat är segregerande och diskriminerande.

Sedan tycker jag att lärarkåren borde ställa sig upp och protestera, eftersom det ökande behovet av läxhjälp måste bero på att de inte får chansen i den vanliga lärarvardagen.

Ingela sa...

Lärarna protesterar nog, men biter ihop och står ut. Om vi gör som det känns många dagar drabbar det eleverna och det står få av oss ut med. Många lärare balanserar på yttersta gränsen av sin förmåga och funderar över att byta jobb. Skolpolitiska beslut där det inte är genomtänkt vilka konsekvenser de får i vardagen är en anledning. En annan är att det finns för många barn i grupperna som lever under pressade förhållanden eller bara är oroliga och stökiga av andra skäl. Jag lovar att ingen vuxen skulle acceptera arbetskamrater som stör och förstör dag ut och dag in.

Ytterst är det en samhällsfråga på riksnivå. Föräldrar har det för tufft i dag. De som har jobb har samma krav på sej som alla andra att närvara och prestera oavsett familjeförhållandena. Barnen prioriteras inte som de borde. Det gör att våra arbetsförhållanden har blivit något helt annat än de var för bara fem-tio år sedan.

Bert Bodin sa...

Ingela: Därför tycker jag att lärare ska strejka, protestera. Inte bara bita ihop.